VIDEO Spojenci z NATO, pozor. Rusi sa ukázali. Na vojenskej prehliadke v Moskve predviedli to najlepšie, čo majú

    0
    Vojenská prehliadka v Moskve (Autor: SITA)

    Každoročná vojenská prehliadka sa už pravidelne využíva ako príležitosť predstaviť svetu tie najmodernejšie kúsky ruskej vojenskej techniky. Minulý rok Rusko prvýkrát ukázalo ťažkú pásovú unifikovanú platformu typu Armata, v rámci ktorej má dominantné postavenie tank s typovým označením T-14.

    Okrem tankov Armata sa tento rok prehliadky zúčastnili aj moderné mobilné medzikontinentálne jadrové balistické strely Jars, pokročilé protivzdušné systémy S-400, ktoré zabezpečujú ochranu ruskej základne v Sýrii, ako aj stíhačky, ktoré sa zúčastnili sýrskej operácie. Úplnou novinkou na tohtoročnej prehliadke boli stíhačky typu Su-35 a vojenské uniformy Ratnik.

    Podujatie sa ukončilo preletom desiatok kusov leteckej techniky od vrtuľníkov až po bombardéry dlhého doletu.

    Putin aj o NATO

    Ruský prezident Vladimir Putin vo svojej reči na prehliadke pripomenul význam porážky nacistov v druhej svetovej vojne. Vyjadril sa však aj k aktuálnym otázkam, keď hovoril o boji proti terorizmu a potrebe spolupráce medzi národmi.

    Putin zároveň varoval pred „neprijateľnými dvojakými normami, ktoré neprezieravo vychádzajú v ústrety tým, ktorí pripravujú nové zločinné plány”. Prezident však nevyjadril nijaké konkrétne obvinenia. Jeho slová o dvojakých normách a “neblokovom systéme medzinárodnej bezpečnosti” odrážajú častú kritiku Ruska na adresu Západu a NATO.

    Najvýznamnejší sviatok

    Deň víťazstva je v Rusku najvýznamnejším nenáboženským sviatkom. V druhej svetovej vojne zahynulo podľa niektorých odhadov viac ako 20 miliónov sovietskych občanov. Ruské štátne orgány podporované médiami tradične využívajú vojenské prehliadky konajúce sa na Deň víťazstva ako nástroj podpory patriotizmu a posilnenia národnej identity, ale aj na zdôraznenie významu silnej armády pri ochrane teritoriálnej integrity krajiny.

    Vojenské prehliadky sa konali v 26 ruských mestách. Zúčastnilo sa ich asi 40-tisíc vojakov.

    Vojenská prehliadka v Moskve

    Zdroj: RT

    - Reklama -