PRÁVE TERAZ V Rakúsku nečakane odstúpil premiér. Vieme, kto ho nahradí

    0
    Rakúsky kancelár Werner Faymann (Autor: SITA)

    Informáciu o odstúpení rakúskeho kancelára z funkcie priniesla medzi prvými britská spravodajská sieť BBC. Tá o šokujúcej udalosti informuje nielen vo vysielaní, ale aj na svojom webe.

    Spravodajské portály zo susedného Česka na základe informácií od rakúskych kolegov píšu, že za odchodom Faymanna zo všetkých funkcií, vrátane tej kancelárskej, je debakel, ktorý kandidát sociálnych demokratov utrpel v prvom kole prezidentských volieb.

    Podľa spravodajského serveru Der Standard skončil Faymann aj ako líder Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ). „Táto krajina potrebuje kancelára, ktorého jeho strana podporuje,“ povedal Faymann na tlačovke. 

    Kto ho nahradí?

    Po neúspechu v prvom kole prezidentských volieb bol rakúsky kancelár aj pod tlakom zo strany mládežníckej organizácie SPÖ a odborárov.  Dočasným kancelárom, ktorý Faymanna vo funkcii nahradí sa podľa portálu denníka Kurier stane doterajší vicekancelár Reinhold Mitterlehner. 
     
    Rakúsky prezident Heinz Fischer ho už poveril dočasným vedením vládneho kabinetu a právomocami. Ešte predtým vyhovel žiadosti kancelára Wernera Faymanna o uvoľnenie z funkcie, informovala agentúra APA.


    Najvyšší rakúsky predstaviteľ predpokladá, že rozhodnutie o novom spolkovom kancelárovi môže padnúť v polovici budúceho týždňa. Heinz Fischer sa “veľmi srdečne” poďakoval Faymannovi za viac ako sedemročné pôsobenie vo funkcii kancelára a aj osobne mu vyjadril vďaku za dobrú spoluprácu. 
     
    Mitterlehnerovi, ktorý bude viesť rakúsku vládu až do vymenovania nového kancelára, zaželala hlava štátu po zložení ústavou predpísaného sľubu “všetko dobré”. 
    Ľudovecký politik následne novinárom potvrdil, že v súčasnosti nemá v úmysle vypovedať koaličnú dohodu so sociálnymi demokratmi (SPÖ). 
     
    “Nejde teraz o to vypísať predčasné voľby,” ide o stabilitu, zdôraznil Mitterlehner a vyhol sa priamej odpovedi na otázku, či by si dokázal predstaviť dobrú spoluprácu s Christianom Kernom, favorizovaným médiami za budúceho predsedu SPÖ. 

    Vedenie Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) sa situáciou, ktorá vznikla po nečakanej rezignácii Wernera Faymanna, bude zaoberať na utorkovom rokovaní v Salzburgu.
     
    Predčasné voľby napriek rezignácii kancelára podľa jeho dočasného zástupcu nehrozia. Mitterlehner, ktorý ako vicekancelár dočasne zastúpi 55-ročného Faymanna, uviedol, že „nevidí dôvod na predčasné voľby“. 
     
    Bez lídra však nie je iba krajina, ale aj Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ). Tej Faymann predsedal od roku 2008, ale spolu s kancelárskou funkciou položil aj tú stranícku a odstúpil z vedenia SPÖ. Nahradiť by ho mohol šéf  Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) Christian Kern. 
     
    Ak by sa napriek vyjadreniam Reinholda Mitterlehnera predsa len v susednom Rakúsku konali predčasné voľby, bolo by to najskôr v septembri. 

    Poďakova sa a odstúpil

    Faymann sa na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii poďakoval za roky v úrade a oznámil, že končí ako predseda strany, aj ako rakúsky kancelár. „Som vďačný za tých sedem a pol roka a želám môjmu nástupcovi veľa šťastia. Odstupujem, lebo v strane už nemám podporu,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Faymann. 
     
    Napätie na politickej scéne v Rakúsku rástlo od chvíle, keď bolo jasné, že prvé kolo prezidentských volieb prinieslo popularitu kandidátovi krajne pravicovej Strany slobody Norbertovi Hoferovi. 
     
    Podľa denníka The Guardian, ktorý cituje rakúskych komentátorov a analytikov, nie je politická kríza v Rakúsku iba následkom prvého kola prezidentských volieb a slabej straníckej podpory kancelára. Kríza je podľa viacerých odborníkov aj výsledkom toho, že krajine desať rokov vládli veľké koaličné vlády zložené z centristických strán. K tomuto faktu sa navyše pridáva nespokojnosť Rakušanov s imigračnou politikou a s ňou spojený nárast pravicových tendencií v spoločnosti. 

    Väz mu zlomila migračná kríza

    Odstupujúci rakúsky kancelár si myslí, že najdôležitejšou úlohou jeho nástupcu bude zvládnutie nezamestnanosti, sociálnych výziev a najmä migračnej krízy. Pripomeňme, že Faymann pod tlakom svojho konzervatívneho koaličného partnera pristal na obmedzenie počtu prijatých migrantov. Vlani ich do Rakúska prišlo takmer 100-tisíc
     
    Zavedením hornej hranice na počet prijatých azylantov si Faymann podľa BBC podpílil sám pod sebou konár. Na tento krok totiž negatívne zareagovala nielen opozícia, ale aj mládežnícka organizácie jeho vlastnej strany, ktorá sa mu postavila na odpor a rovnako sa zachovali aj zástupcovia niektorých odborových organizácií v Rakúsku.  
     
    Faymann na dnešnej tlačovke pred novinármi uviedol, že väčšina členov strany ho stále podporuje ako kancelára, ale podľa neho to nestačí. Preto odstúpil nielen ako kancelár, ale vzdal sa aj predsedníckeho kresla v strane. „Táto krajina potrebuje kancelára, ktorý má v strane plnú podporu,“ uviedol
     

    Domácej politke dá zbohom, európska ho láka

    Na margo vývoja v Rakúsku vyslovil odstupujúci kancelár želanie, aby sa jeho strana opäť vrátila k jednote, keďže má množstvo skvelých členov. Uznanlivo sa vyslovil aj o vládnom tíme, osobitne o Josefovi Ostermayerovi, ministrovi v úrade spolkového kancelára, ktorý mu vraj prisľúbil, že zostane vo funkcii. Súčasne ubezpečil, že on osobne sa z Viedne vytratí – aspoň v politickom zmysle slova. 

    Werner Faymann bol rakúskym kancelárom 2715 dní, čo je v dejinách Druhej republiky štvrté najdlhšie pôsobenie na čele vlády, a zároveň je druhým bez prestávky najdlhšie pôsobiacim vrcholným predstaviteľom členskej krajiny EÚ po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Svoju demisiu medzičasom aj oficiálne predložil prezidentovi Heinzovi Fischerovi.
     
    Faymann chce podľa vlastných slov zvážiť nešpecifikované pôsobenie v rámci Európskej únie. “Teraz sa dva-tri mesiace zotavím zo stresu a nebudem robiť nič. Porozmýšľam a zvážim nové ciele,” konštatoval exkancelár a dodal, že ponúk z EÚ dostal v minulosti dosť, takže sa uvidí, či bude niečo pre neho výzvou. “Chuť byť politicky aktívny na európskej scéne by som mal,” pripustil 55-ročný Faymann. 
     

     

    - Reklama -