Pod brazílskou prezidentkou sa poriadne trasie stolička. Znova je o krok bližšie k zbaveniu funkcie

    0
    Demonštrácia odporcov brazílskej prezidentky Dilmy Rousseffovej (Autor: SITA)

    Senátori v pomere 15 ku piatim v noci nadnes podporili stanovisko svojho spravodajcu Antonia Anastasia, ktorý považuje všetky formálne a ústavnoprávne požiadavky na začatie tzv. impeachmentu za splnené, informovala agentúra DPA. Celý Senát bude hlasovať o konaní proti Rousseffovej pravdepodobne 11. mája. 

    Procesu odvolania Rousseffovej dal v apríli zelenú brazílsky najvyšší súd, na čo impeachment schválila dvojtretinovou väčšinou dolná komora parlamentu. Ak sa proti prezidentke postaví aj Senát, kde postačuje jednoduchá väčšina, bude zbavená funkcie predbežne na 180 dní. Rouseffová by v prípade pozastavenia funkcie okrem iného nemohla 5. augusta otvoriť letné olympijské hry v Riu de Janeiro. 

    Podľa odporcov Rousseffová nezákonne manipulovala s rozpočtom v roku 2013, aby tak pred voľbami v nasledujúcom roku vylepšila štatistiky o hospodárení svojej vlády. Hlavným dôvodom ich snahy o jej zosadenie sú však zlé ekonomické výsledky a korupčné škandály. Samotná prezidentka impeachment odmieta a tvrdí, že ide o sprisahanie a prevrat. 

    - Reklama -