Plyn je najlacnejší od roku 2006. Bude aj naša peňaženka tučnejšia?

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    „Cena plynu určite pôjde ešte dole,“ povedal hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz. Kedy a o koľko však neprezradil, lebo sa práve teraz konajú cenové rokovania s dodávateľmi. Ako informuje Čas.sk, odborníci sa zhodujú, že by cena plynu mohla klesnúť o tri percentá. Podľa Igaza fakt, že sa cena neznížila, aj keď je na to priestor, ukazuje, že trh s plynom na Slovensku nefunguje, ako by mal. Taku nizku cenu, akú ma plyn teraz, sme zažili naposledy v roku 2006.

    S tým nesúhlasí analytik Jozef Badida. „Nie je celkom pravda, že by trh s dodávkou plynu nefungoval, keďže podniky menia dodávateľa aj každý rok, vďaka čomu šetria nemalé peniaze. Problémom je pasivita domácností, ktoré výhodnejšiu ponuku nevyhľadávajú, čím nenútia tradičných dodávateľov znižovať ceny,“ vysvetľuje  portálu Badida z energiaprevas.sk.

    Podľa odborníka na energetiku Karola Galeka je problém znižovania ceny za plyn SPP. „Ten má asi 65 % trhu s domácnosťami, ale zároveň má nevýhodnú zmluvu s Rusmi, kde sú ceny plynu vyššie ako na svetových trhoch,“ hovorí liberál Galek.

    Začiatkom roka začala vláda vyplácať príspevok na plyn každému, kto mal k 1. 11. 2015 zmluvu o dodávke plynu, od 10 do 165 eur. Z 1,4 milióna domácností si ho neprevzalo 73-tisíc. Druhé kolo príspevku sa uskutoční počas letných mesiacov.

    - Reklama -