Protižidovský tón. To kritizoval izraelský premiér v rezolúcii OSN

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas slávnostného ceremoniálu k 20. výročiu zavraždenia Jicchaka Rabina (Autor: SITA)

    Jeho návrh prišiel po tom, ako Izrael podráždila rezolúcia prijatá Organizáciou OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), v ktorej je jeruzalemský Múr nárekov – najposvätnejšie miesto judaizmu – uvedený v úvodzovkách a ďalšie židovské lokality popísané ako “takzvané”, píše agentúra AP.

    Inkriminovanú rezolúciu, presadenú niekoľkými arabskými štátmi, prijal výkonný výbor UNESCO v apríli. Mnohí ju však považujú za príklad zaujatosti voči Izraelu.

    Netanjahu bol podľa vlastných slov “šokovaný správami, že UNESCO prijalo rozhodnutie, ktoré popiera akúkoľvek židovskú súvislosť s Chrámovou horou, naším najposvätnejším miestom”.

    Izraelský líder zároveň vyjadril neochotu uveriť, že “niekto, nehovoriac o organizácii poverenej zachovávaním histórie, by poprel túto spojitosť preklenujúcu tisícročia”.

    UNESCO so sídlom v Paríži často vydáva rozhodnutia s kritickým postojom voči Izraelu, pričom mnohé sú iniciované islamskými krajinami, uviedla agentúra Reuters.

    Izrael obsadil jeruzalemské Staré mesto v roku 1967 počas Šesťdňovej vojny, pričom súhlasil so zachovaním status quo v tejto lokalite, ktorá bola v rukách moslimov od 12. storočia.

    - Reklama -