Pripravte sa na nával utečencov. Erdogan odkázal Európe: Nič meniť pre víza nebudeme. Pôjdeme svojou cestou a vy choďte tou svojou

    0
    Merkelová a Erdogan (Autor: APL)

    Európska únia vyzvala Turecko, aby revidovalo svoje protiteroristické zákony výmenou za poskytnutie možnosti krátkodobého bezvízového cestovania do štátov EÚ, spresnila agentúra AP. Ide o jedno z piatich dosiaľ nesplnených kritérií, na ktoré v súlade s touto dohodou musia pristúpiť turecké úrady.

    “Keď je Turecko terčom útoku teroristickej organizácie zo všetkých strán, EÚ nám tvrdí, aby sme zmenili naše protiteroristické zákony výmenou za dohodu o vízach,” povedal Erdogan v dnešnom prejave vysielanom v televízii.

    “Vy (EÚ) dovolíte teroristom, aby si postavili stany, poviete, že to robíte v mene demokracie,” povedal v odkaze na to, že symboly v Turecku zakázanej povstaleckej Strany kurdských pracujúcich (PKK) boli podľa tureckých predstaviteľov nedávno zahliadnuté pri demonštráciách a v stanoch postavených neďaleko budovy Európskeho parlamentu v Bruseli.

    “A potom nám poviete, pokiaľ si zmeníte toto (protiteroristické zákony), my stiahneme víza. Pardon, pôjdeme svojou cestou a vy si choďte tou svojou. Uzatvárajte si dohody, s kým chcete,” pokračoval Erdogan.

    Turecký premiér Ahmet Davutoglu vo štvrtok oznámil, že 22. mája odstúpi z funkcie predsedu vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), čo otvorí aj cestu výmene na poste predsedu vlády. V uplynulých dňoch sa v Turecku objavili správy, že Davutoglu zvažuje rezignáciu na pozadí rozporov s prezidentom Erdoganom.

    - Reklama -