Právnici a študenti práva, čítajte pozorne. Toto pre vás chystajú matovičovci

    0
    Igor Matovič (Autor: SITA)

    Opoziční poslanci poukazujú na správu Protimonopolného úradu SR, ktorá navrhuje prehodnotenie regulácií pri všetkých profesijných službách (vrátane advokátov) vo forme odstránenia limitácii pre vstup na trh, keďže nepotrebná a neprimeraná regulácia rozširuje bariéru rozvoja hospodárskej súťaže, ktorá sa prejaví zvyšovaním cien alebo znižovaním kvality.

    „Slovenská republika a Česka republika boli už v roku 2004 (keď bola v Slovenskej republike koncipientska prax 3 roky) hodnotené Európskou komisiou za nové členské krajiny s najvyššou reguláciou. Za najviac regulované povolania sú považovaní advokáti, notári a lekárnici. Protimonopolný úrad SR konštatuje, že advokátska prax v dĺžke tri roky je dostačujúca vzhľadom na európsky kontext,“ argumentujú zákonodarcovia OĽaNO-NOVA. 

    Celkovo 24 členských štátov Európskej únie má prax advokátskych koncipientov kratšiu ako Slovensko. Výnimkou sú iba Rakúsko, Litva a Lotyšsko. V členských štátoch ako Belgicko, Česká republika, Chorvátsko, Dánsko, Holandsko, Maďarsko, Španielsko a Švédsko je tri roky, v Slovinsku a Fínsku štyri roky. Dĺžka praxe v ostatných členských štátoch nepresahuje dva roky.

    „Tieto skutočnosti dokazujú, že absolventi slovenských právnických fakúlt sú oproti väčšine svojich kolegov v iných členských štátoch znevýhodnení,“ konštatujú poslanci obyčajných ľudí. 

    Slovensko má zároveň podľa OĽaNO-NOVA v porovnaní s inými členskými štátmi Európskej únie relatívne malý počet advokátov v pomere k počtu obyvateľstva. Opoziční poslanci upozorňujú, že päťročná koncipientska prax vyháňa vzdelaných mladých ľudí do zahraničia.

    Po zavedení päťročnej koncipientskej praxe v SR sa zvýšil počet slovenských koncipientov v Českej republike trojnásobne. V ČR je dĺžka koncipientskej praxe tri roky. Poslanci obyčajných ľudí pripomínajú, že neexistujú žiadne štúdie, ktoré by preukazovali, že päťročná koncipientska prax zvyšuje kvalitu advokátov. Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

    - Reklama -