Žijúce obete holokaustu stále čakajú na odškodnenie. Mnohí pamätníci však umierajú v chudobe

    0
    Nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime (Autor: SITA)

    Pred 7 rokmi podpísalo 47 krajín deklaráciu, v ktorej sa zaväzujú k reštitúcii zhabaného židovského majetku. Terezínska deklarácia bola podpísaná v Prahe. „Krajiny vyvinú všetko úsilie na nápravu následkov protiprávneho zbavenia majetkov, ako sú konfiškácie či nútené predaje majetku pod nátlakom, ktoré boli súčasťou perzekúcie týchto nevinných ľudí a skupín,“ píše sa v deklarácii.

    Podľa Svetovej židovskej organizácie pre reštitúciu však veľké množstvo z pol milióna žijúcich pamätníkov holokaustu nevidelo ani jediné euro, uvádza The Guardian. Pri príležitosti Dňa pamiatky obetí holokaustu preto organizácia spustila aj mediálnu kampaň, pomocou ktorej sa snaží vyvíjať tlak na krajiny, medzi ktorými sa nachádza aj Slovensko.

    Jehuda Evron, ktorý prežil pobyt v koncentračnom tábore, vyhlásil, že o majetok, ktorý patril jeho rodine, bojuje už 20 rokov. „Teraz mám 80 rokov, bojovať však do smrti neprestanem. Každý deň umrie niekoľko z posledných pamätníkov holokaustu a, nanešťastie, mnohí z nich sa navrátenia svojho majetku nedožili. Množstvo ďalších preživších ešte čaká smrť v chudobe. Náš boj za spravodlivosť však spolu s nami zomrieť nesmie,“ vyhlásil Evron, ktorý apeluje aj na pozostalých.

    „Budúce generácie musia v našich snahách pokračovať. Musia bojovať o to, čo nám nacisti a ich spojenci, rovnako ako komunisti neprávom vzali,“ myslí si Evron. Počas holokaustu bolo židovským obyvateľom zasiahnutých krajín odcudzených množstvo vzácnych predmetov či nehnuteľností v hodnote niekoľkých miliónov eur.

    Krajiny, ktoré podpísali Terezínsku deklaráciu: Albánsko, Argentína, Austrália, Belgicko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Brazília, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čierna Hora, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Izrael, Írsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Taliansko, Turecko, Ukrajina, USA, Uruguaj a Veľká Británia.  

    - Reklama -