Zlé správy pre Merkelovú: Šéf tajných služieb prehovoril

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    „Brusel a Paríž sú len začiatok. Aj Nemecko musí byť v najbližšom čase pripravené na najhoršie,“ predniesol Maassen na konferencii venovanej globálnej hrozbe zo strany džihádistov. Jeho výroky považuje napríklad nemecký komentátor Wolfram Weimer za politicky motivované a poukazuje na to, že šéf spravodajských služieb kritizuje migračnú politiku kancelárky Angely Merkelovej. „Otvorene vyhlasoval, že migračná politika otvorených dverí vedie k značným bezpečnostným rizikám,“ uvádza Weimer, ktorý vo svojom texte označuje Maassena za osobnosť tohto týždňa.

    Za problém považuje šéf nemeckých spravodajských služieb tiež skutočnosť, že sa môžu migranti dostať do Nemecka aj bez platného cestovného pasu a úrady tak nemajú možnosť overiť ich identitu. „Stručne povedané, do našej krajiny prichádza veľký počet nijako neodbavených utečencov a tí významne ohrozujú bezpečnosť nemeckého obyvateľstva. Dosť, že sa v Nemecku pohybuje vyše osemtisíc islamistov. V mnohých mešitách na nemeckom území sa už dnes otvorene obhajuje násilie. Maassen tiež prezradil, že asi 90 mešít je pod dohľadom úradov,“ píše Weimer.


    Weimer šéfa nemeckých spravodajských služieb hodnotí pozitívne predovšetkým pre jeho neochotu byť politicky korektným po vzore väčšiny mainstreamových politikov. „Nebezpečenstvo predstavuje asi 800 ľudí s nemeckým pasom, ktorí sa pridali k Islamskému štátu. Stotridsať z nich bolo zabitých, ale ďalších 260 sa vrátilo späť do Nemecka. Práve títo osamelí vlci konajúci na vlastnú päsť alebo združení do malých skupiniek predstavujú aktuálne najväčšiu hrozbu,“ píše Weimer a poukazuje na niekoľko zásadných postulátov, ktoré podľa jeho názoru vyplývajú z Maassenovho alarmujúceho oznámenia.

    „Keď o týchto hrozbách tak otvorene hovorí šéf spravodajských služieb, musí byť riziko teroristických útokov naozaj vážne. Rovnako tak to znamená, že k istému obratu dochádza aj u spolkovej vlády. CDU kancelárky Merkelovej nechce, aby tému bezpečnosti a boja proti islamizmu úplne prenechala opozičnej Alternative für Deutschland (AfD). Kým koaličný SPD Maassena aj ministra vnútra de Maizièra považuje za zástancov tvrdej línie. Maasenov výrok tak možno vnímať ako začiatok volebnej kampane. CDU sa bude sústrediť na bezpečnosť a jej koaličný partner zo SPD na dôchodky a minimálnu mzdu,“ konštatuje Weimer.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -