Žiadne islamské hliadky v Nemecku pobehovať nebudú. Zakladatelia takzvanej „šaría polície“ skončia pred sudcom

    0
    Členovia samozvanej šaríja polície v Nemeckom Wuppertale (Autor: ReproFoto: Youtube)
    Snahy moslimov o zakladanie akýchsi moslimských hliadok, ktoré by sa starali v uliciach nemeckých miest o dodržiavanie islamského práva šaría, sa stretli v Nemecku s masívnou vlnou odporu. Napriek volaniu ľudí po zrušení a potrestaní samozvaných „ochrancov islamského práva“, súd vo Wuppertale ešte vlani v decembri rozhodol, že vlastne o nič nejde. 
     
    Teraz je však všetko inak a osem z deviatich mužov, ktorí sa aktívne podieľali na presadzovaní práva šaría, môžu postaviť pred súd za „porušovanie zákona, ktorý zakazuje nosenie uniforiem s politickým odkazom“. 
     
    Pôvodne sa nemalo moslimom v uniformách „sharia police“ nič stať, ale rozhodnutie nižšej inštancie pobúrilo Nemcov a viedlo na odvolací súd v Düsseldorfe, ktorý rozhodol, že muži budú čeliť obvineniam.
     
    VIDEO Jednotky šaría polície v uliciach nemeckého Wuppertalu

    Šírili myšlienky radikálov

    Podľa polície a prokuratúry je hlavnou postavou samozvanej islamskej polície v nemeckom Wuppertale Sven Lau. Ide o islamského kazateľa, ktorého podľa spravodajského kanála Deutsche Welle považujú vyšetrovatelia za jednu z vedúcich osobností celého radikálneho saláfistického hnutia v Nemecku. 
     
    Sven Lau spolu so svojimi priaznivcami skončil v rukách nemeckej polície ešte vlani, ale prvostupňový súd vo Wuppertale spočiatku všetkých zbavil obvinení. Už vtedy však bolo podľa vyšetrovania jasné, že Lau je ako vodca saláfistov v Nemecku napojený aj na teroristov z takzvaného Islamského štátu. Nejde pritom o rodeného moslima. Lau na islam konvertoval, keď bol dospelý. 
     
    Pre napojenie organizátora takzvanej „šaría polície“ na militantov zatkli Svena Laua v polovici decembra. Išlo vtedy o podozrenie, že nielen komunikuje s IS, ale navyše pre militantov zo Sýrie verboval aj nových členov ochotných pridať sa na stranu radikálneho islamu.  

    Mladí islamisti

    Mestské hliadky saláfistov v Nemecku tvorili výhradne muži, zväčša vo veku od 24 do 35 rokov, a prvýkrát sa dostali do povedomia verejnosti ešte pred začiatkom utečeneckej krízy v roku 2014. Práve vtedy začali vo Wuppertale organizovať pochody mestom, ktoré mali za cieľ dohliadať na dodržiavanie prísneho islamského práva šaría. 
     
    V oranžových vestách pripomínali skôr skupinku upratovačov, jediné, čo členov samozvanej islamskej domobrany odlišovalo od smetiarov či robotníkov, bol výrazný čierny nápis „sharia police“ na zadnej strane ich netradičných „uniforiem“. Podľa vyšetrovania existujú viaceré svedectvá o tom, ako členovia „sharia police“ chodili aj do nočných klubov a požadovali od ľudí, aby prestali piť alkohol a počúvať hudbu. 
     
    Radikálni islamisti pod vedením Svena Laua zašli v nemeckom Wuppertale dokonca tak ďaleko, že po meste roznášali transparenty s nápismi: „Sharia Controlled Zone“, čo v preklade znamená zóna, kde platí právo šaría. Reakcia nemeckej polície bola však jasná. „Vydieranie a provokácie nebudú tolerované,“ uviedla šéfka wuppertálskej polície Birgitta Rademacherová pre Deutsche Welle. V tomto smere s mužmi zákona súhlasila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá ešte vlani uviedla, že nikto nemá právo zastávať prácu polície. 
     
    - Reklama -