Rómska učiteľka tvrdí, že sa s rasizmom nikdy nestretla. A toto si myslí o deťoch zo segregovaných lokalít

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    Alexandra Berkyová učila slovenský jazyk v jednom z bratislavských gymnázií a ako sama uviedla v rozhovore pre Aktuality.sk, nikdy na sebe nepocítila rasistické narážky alebo útoky, aj napriek tomu, že je Rómka. „Je to tým, že nevyzerám ako Rómka. No videla som to, keď písali študenti slohy a v ich textoch boli rasistické narážky. Neboli na moju osobu, i tak som im ale dala najavo, že nič podobné tolerovať nebudem,“ povedala Alexandra a dodala, že sa rozhodla takéto slohy neznámkovať.

    Bývalá slovenčinárka si myslí, že ani pre rómske dieťa pochádzajúce zo segregovaných lokalít by nemal byť problém naučiť sa spisovnú slovenčinu, pokiaľ má motiváciu a nie je zdravotne znevýhodnené. „Možno to niekto využíva iba ako výhovorku, ktorá mu vyhovuje. No tým deťom nikto nevysvetlí, že pre život budú potrebovať slovenský jazyk. Z toho istého dôvodu sa dnes učíme napríklad angličtinu alebo iné cudzie jazyky,“ objasnila.

    Alexandra sa cíti súčasťou rómskeho etnika, ale so správami o osadníkoch sa nestotožňuje a nevie si takýto spôsob života predstaviť. „Je to spoločenský fenomén, ktorý sa za roky nepohol nikam. Stále sú správy o Rómoch v televízii a v novinách o tom istom,“ tvrdí a dodáva, že keď počuje, ako sa hovorí o rómskych problémoch, snaží sa pochopiť, ako to môže vnímať spoločnosť. „Rozumiem obom stranám. Aj majorite, ale i Rómom, ktorí sú reálne odlišní od väčšiny,“ dodala na záver.

    - Reklama -