Vladimir Putin a mafia? Vážne správy

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Okrem bývalého predsedu vlády Zubkova sa medzi obvinenými objavil napríklad aj bývalý minister obrany Ruska, súčasný námestník predsedu vlády a 1. podpredseda Finančnej rady dolnej komory parlamentu RF.

    Obvinenie španielskeho sudcu sa primárne sústredí na členov dvoch najznámejších ruských zločineckých organizácií – tambovského a malyševského gangu –, ktorí sa mali v Španielsku dopustiť vrážd, pašovania drog, vydierania a prania špinavých peňazí.

    Tým to však nekončí. Španielska polícia dokonca tvrdí, že jeden z gangov s pomocou „vplyvného seniorského zákonodarcu dokázal preniknúť do ruských ministerstiev, bezpečnostných zložiek a ďalších kľúčových vládnych inštitúcií či ruských podnikov. Sudca Jose de la Mata vydal zatykač už v januári tohto roka, médiám to však oznámili až druhého mája.

    Jedným z ruských politikov, ktorí majú byť údajne napojení na zločineckú skupinu, je aj námestník ministerského predsedu Ruskej federácie Dmitry Kozak, ktorý v minulosti pracoval ako štátny žalobca v Putinovom rodnom Petrohrade a ktorý sa stal členom Putinovej kremeľskej administratívy hneď v jej počiatkoch medzi rokmi 1999 a 2000.

    Ďalším z obvinených je zákonodarca z vládnucej ruskej strany Jednotné Rusko a prvý podpredseda Finančnej rady dolnej komory parlamentu Vladislav Reznik. Medzi obvinenými figuruje aj meno Viktora Zubkova, ktorý v období od roku 2007 do roku 2008 pôsobil dokonca vo funkcii predsedu ruskej vlády. Ďalej Nikolaj Nikolajevič Aulov, hlava generálneho riaditeľstva ruského ministerstva vnútra, bývalý minister obrany Anatoliy Serdyukov a bývalý námestník predsedu vlády Igor Sobolevsky.

    Zatykače boli vydané po vykonanom vyšetrovaní aktivít ruských gangov, ktoré v rokoch 2008 až 2011 viedla španielska polícia. Kópia štyristostranovej správy žalobcu, ktorá bola médiám sprístupnená v júni tohto roku a ktorá je založená prevažne na nahrávkach telefónnych hovorov, dokazuje spojenie medzi zločineckými aktivitami Tambovovho gangu a ruskými vládnymi úradníkmi.

    Závery vyšetrovania vrhajú najviac svetla na Gennadya Petrova, ktorý má byť údajne hlavou Tambovovho gangu. Petrova zatkli v jeho vile na Malorke už v roku 2008. Krátko po zatknutí mu však umožnili odcestovať do Ruska a odvtedy žije v Petrohrade.

    „Petrovova zločinecká organizácia dokázala preniknúť veľmi hlboko do ruských vládnych štruktúr, a to nielen prostredníctvom Vladislava Reznika, ale aj niektorých ďalších ruských ministrov,“ uviedol španielsky štátny zástupca. Španielska polícia tvrdí, že Petrov sa dokázal infiltrovať do mnohých ruských inštitúcií vrátane mestských úradov, ministerstiev, bezpečnostných zložiek a súkromných organizácií, ako sú banky a rôzne korporácie, a to najmä vďaka Reznikovmu vplyvu.

    „Petrov sa spoločne s tromi blízkymi známymi Vladimira Putina, Nikolayom Šamalovom, Viktorom Mjačinom a Jurijom Kovalčukom, stal v roku 1998 spolumajiteľom Ruskej banky (Bank Rossia),“ píše Slobodná Európa. Títo traja muži stáli pri zrode kolektívu „Jazero“ (Ozero), ktorý bol vytvorený s úmyslom nakúpiť pozemky v blízkosti Petrohradu a na nich postaviť luxusné vily. „Členovia tejto skupiny sa odvtedy dostali na veľmi vysoké pozície v ruskej vláde a rozprávkovo zbohatli,“ píše Slobodná Európa.

    Teraz je otázka, či bude Moskva na vydané zatykače reagovať a či bude prípadne ochotná odsúdených zločincov vydať. Takmer všetci sa údajne v súčasnosti nachádzajú na území Ruskej federácie.

    - Reklama -