Vojna každú chvíľu! Číňania lákajú mládež do armády týmto VIDEOM, z ktorého si pôjdete oči vyočiť

    0
    Čínska loď z videa ČĽOA „Vyhlásenie bitky“ (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Pieseň, ktorá vo videu sprevádza zábery z bojov, vojenských cvičení a ukážky sily súčasnej vojenskej techniky Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády, sa nazýva „Vyhlásenie bitky“ (Battle Declaration) a svojím obsahovým posolstvom je zameraná na vojnové víťazstvá. Video bolo zverejnené na armádnych stránkach minulý štvrtok. Ide o historicky prvé hiphopové video, ktoré čínska armáda vyprodukovala.

    Nová marketingová stratégia čínskej armády nahrádza predošlé armádne piesne, ktoré vždy sprevádzal orchester. Podľa informácií poskytnutých čínskym štátnym denníkom China Daily sa slová novej piesne vyberali veľmi starostlivo; autori totiž nechceli, aby celkovo vyznela príliš agresívne.

    Za produkciou novej armádnej muziky stojí snaha apelovať predovšetkým na mladých ľudí, ktorým by sa, na rozdiel od predošlých pokusov, táto hiphopová verzia mohla zapáčiť. „Slová tejto piesne sa nesnažia zastierať útočnosť a túžbu po boji,“ píše Asia Times.

    Video začína scénou, kde sa mladý čínsky vojak dotýka svojej uniformy a nasadzuje si čiapku. Potom sa objaví mužský hlas, ktorý hovorí: „V hlave vojaka je vždy nejaká nová úloha, nepriateľ v jeho očiach, zodpovednosť na jeho pleciach a vášeň v jeho srdci. Vojna môže prísť kedykoľvek. Si na to pripravený?“

    Marketingový expert Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády Ťiao čínskym médiám povedal, že ČLOA už dávno nie je tou chabo vybavenou armádou, ktorú mladí ľudia vidia v televíznych programoch. Armáda prešla transformáciou a teraz je veľmi mocnou silou podobne moderne vybavenou ako armáda Spojených štátov.

    Čínska ľudová oslobodenecká armáda je v súčasnosti s 2,3 milióna zamestnancami najväčšou armádou na svete a má možnosť čerpať z druhého najväčšieho rozpočtu, ktorý dosahuje 146 miliárd dolárov. Najväčší rozpočet má aj naďalej armáda Spojených štátov – 534 miliárd dolárov.

    Nové video bolo zverejnené v rámci kampane, ktorej cieľom je vytvoriť čínskej armáde nový „kabát“ po tom, ako celá armáda prešla radikálnou premenou svojich veliacich štruktúr s úmyslom posilniť v nej vedúcu úlohu Komunistickej strany Číny. Bojaschopnosť čínskej armády sa zase posilnila zavedením nových vojenských systémov.

    Vo videu sa objavila len tá najlepšia čínska vojenská technika vrátane prvej čínskej lietadlovej lode Liao-ning, stíhačky J-11, tanku Typ-99a a balistickej rakety DF-11. Objavujú sa aj čínske satelity a vesmírna raketa, čo nasvedčuje tomu, že „čínska armáda kladie veľký dôraz na svoje vesmírne sily“, uviedol Ťiao. Dodal tiež, že to „hiphopové video by mohlo značne pomôcť pri nábore nových mladých síl do armády, najmä vzdelaných ľudí, ktorých armáda potrebuje na to, aby túto modernú techniku ovládali“.

    - Reklama -