Nový veliteľ síl NATO v Európe: NATO je potrebnejšie ako kedykoľvek predtým

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Scaparrotti vystriedal generála Philipa Breedlova, ktorý funkciu vrchného veliteľa síl NATO v Európe zastával tri roky.

    “Rusko je veľmi aktívne na východnej Ukrajine. Nevidím žiadny náznak, že by sa to malo v krátkom čase zmeniť, a ani to neočakávam,” citovala ho tlačová agentúra DPA. Aliancia by mala zvážiť, akými zbraňami môže podporiť Ukrajinu, aby lepšie zvládla boj s promoskovskými povstalcami a mohla “s úspechom brániť svoje územie a svoju zvrchovanosť”, citovala Scaparrottiho tlačová agentúra AP.

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes v Monse povedal, že Rusko sa správa asertívnejšie a prejavilo vôľu využiť vojenskú silu na zmenu hraníc v Európe, čo si vynútilo reakciu zo strany Aliancie. Povedal, že Scaparrotti nielen posilní vojenskú prítomnosť NATO pri východných hraniciach aliancie, ale bude tiež pracovať na zlepšení jej odolnosti voči hybridnej vojne a na posilnení jej kybernetickej obrany.

    Funkciu SACEUR zastáva vždy americký generál alebo admirál, prvým bol v roku 1951 generál Dwight D. Eisenhower.

    Scaparrotti (60) je absolventom vojenskej akadémie vo West Pointe, v minulosti pôsobil ako vrchný veliteľ síl USA v Južnej Kórei. Bol tiež veliteľom amerických síl v Iraku, Afganistane, Konžskej demokratickej republike, Rwande, Bosne a Libérii.

    Scaparrotti dnes vyjadril očakávanie, že bude iba v obmedzenom styku so svojím náprotivkom v Rusku, kým Moskva nezačne opäť rešpektovať medzinárodné normy a právo.

    - Reklama -