Kontroverzná kampaň v Česku: Cíťte sa ako nadčlovek. Nechýba ani silueta Hitlera a chemicky upravené jahody z Poľska

    0
    Bilbord s výrobkom Kefírer (Autor: ReproFoto Facebook/Kefírer)
    Marketingová kampaň, ktorá odštartovala u našich západných susedov, využila známu tvár, ale v tomto prípade to nie je žiaden model či modelka. Na propagovanie nového nápoja, ktorý sa má podľa reklamy začať predávať ešte v máji, použili jeho výrobcovia obrysy dobre známej tváre ponášajúcej sa na Adolfa Hitlera. 
     
    Okrem siluety hlavy nacistického diktátora použili výrobcovia aj Hitlerov titul vodcu, ktorý v nemčine znie „führer“ (fírer), a spojili ho s názvom produktu, ktorý predávajú, a tým je kefír. Pravdepodobne spojením týchto dvoch slov vznikol názov značky Kefírer, ktorá sa u našich českých susedov objavuje na bilbordoch, ale je aj na sociálnej sieti Facebook

    Kefírer na bilbordoch v Brne
    Kefírer na bilbordoch v Brne (zdroj: Facebook/Kefírer)

    Marketing, čo zaváňa propagandou

    Kefírer je podľa reklamy „vodcom medzi kefírmi“ a v predaji má byť údajne od 17. mája, ale nie sú jasné žiadne podrobnosti o výrobcovi ani samotnej kampani. O produktoch, ktoré budú pravdepodobne už o necelé dva týždne na pultoch, sa dozviete len zo sloganov. 
     
    Tak ako samotná značka pripomína podobizeň Adolfa Hitlera, tak aj slogany pod jednotlivými druhmi „Kefíreru“ pripomínajú v istých častiach propagandu z čias tretej ríše. Pod „čisto bielym Kefírerom“ výrobca vyzdvihuje nielen „čistú a dokonalú chuť“, ale navyše sľubuje aj to, že sa už po prvom požití „budete cítiť ako nadčlovek“. 
     
    Aj ďalší slogan môže pripomínať časy druhej svetovej vojny. „Ide o Kefírer obohatený chemicky ošetrenými jahodami, ktoré boli s láskou vypestované našimi poľskými farmármi. Veľmi efektívne pôsobí proti plynatosti,“ píše sa na stránke pod jahodovou príchuťou tohto propagovaného nápoja. 
     
    Z istého pohľadu môže zvláštne pôsobiť aj slogan pod príchuťou horkej čokolády. Pri tej výrobca na svojej stránke poznamenáva, že „nechutila vedeniu“ a musela byť preto „stiahnutá z predaja“, ktorý sa ešte ani nezačal. 
     
    Či ide len o sarkazmus alebo skutočnú reklamu na nadchádzajúci výrobok, sa však zo stránky nedozviete. 

    Kto je za tým?

    Podľa našich informácií bola doména Kefírer.cz zaregistrovaná len 2. mája a vo vyhľadávači je pri nej uvedené meno Petr Zahrádka. Nie je však jasné, či ide skutočne o scenáristu a režiséra, ktorého zobrazí internetový vyhľadávač po zadaní tohto mena. Adresou, na ktorú je doména registrovaná, je totiž Vtipná ulica. 
     
    Na názor k tejto kampani sme sa opýtali aj odborníka na marketing. „U nás by to pravdepodobne skončilo minimálne ako podnet pre Radu pre reklamu ako skrytá, resp. poloskrytá propagácia fašizmu. Bol by som v tomto smere opatrný, aj keď viem, že česká legislatíva je trošku benevolentnejšia. Odporúčal by som požiadať o výklad právnika,“ povedal pre Parlamentné Listy docent Jaroslav Bednárik z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda. 
     
    Bednárik v krátkej reakcii podotkol, že existujú aj iné výrobky, ktoré využívajú podobizeň Hitlera či Lenina, a nikdy sa nepolemizovalo o tom, či sú alebo nie sú propagáciou nejakej ideológie. „Ďalšia vec je, že možno teraz o tom vie a hovorí iba malý okruh ľudí, a tým, že sa o tom začne hovoriť, tak to bude mať opačný efekt a urobíte tomu bezplatnú reklamu a oni sa z toho budú tešiť,“ dodal docent, ktorý prednáša o marketingu na UCM v Trnave. 
     
    Je tu však ešte jedna možnosť, ako sa dá netradičná reklamná kampaň v susednom Česku vysvetliť. Mohlo by ísť totiž o kampaň podobnú tej, ktorú Vít Klusák a Filip Remunda vytvorili v roku 2004, keď natočili dokument s názvom Český sen o otváraní rozprávkovo lacného obchodného domu. Z toho sa v deň otvorenia nakoniec vykľul podvod, pre ktorý museli autori utekať pred davom rozzúrených zákazníkov, nadržaných na megazľavy, ktoré nikdy neexistovali. 
     
    Podobne to môže byť aj v tomto prípade a z Kefírera sa tak nakoniec môže stať iba snaha aktivistov upozorniť na rastúce pravicové tendencie v spoločnosti. 
    Registrácia domény Kefírer.cz
    Registrácia domény Kefírer.cz (zdroj: Whois.net)
    - Reklama -