Prezident Kiska aj herečka Studenková sa postavili za šikanované ženy. Lieči si komplexy, musí odstúpiť. Tie ženy sú prievidzské hrdinky, pridávajú sa osobnosti a primátorka Macháčková sa zaťala

    0
    Primátorka Prievidze a poslankyňa NR SR Katarína Macháčková (Autor: SITA)

    Nečakaný posun v kauze, ktorá na Slovensku nemá obdobu. Prípad šikanovania na pracovisku a to priamo od volených zástupcov sa totiž u nás ešte nevyskytol, a politici aj osobnosti verejného života žiadajú rázne kroky proti takému štýlu zaobchádzania.

    Do kauzy sa najnovšie zapojil dokonca prezident Slovenska Andrej Kiska. V jeho mene poslala prezidentská kancelária otvorený list nezaradenej poslankyni NR SR a primátorke Prievidze Kataríne Macháčkovej, v ktorom ju vyzýva, aby kauzu radikálne vyriešila.

    “Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska veľmi citlivo vníma podozrenia zo šikanovania na pracovisku z akýchkoľvek dôvodov, a preto Vás chcem požiadať, aby ste v zmysle svojich kompetencií zabránili pokračovaniu takéhoto konania,” píše sa doslova v liste z prezidentského paláca.

    Obe ženy totiž tvrdia, že šikana zo strany viceprimátora Maxinu pokračuje aj po zverejnení prípadu, aj keď novou formou.

    “Viceprimátor Maxina sa nám verejne vyhrážal žalobami a trestnými oznámeniami a neváhal verejnosť klamať a hrubo zavádzať,” tvrdia šikanované ženy. Hovoria pritom aj o strachu, ktorý denne cítia.

    Podpora od kňaza

    “Hoci šikanu potvrdili takmer všetci naši kolegovia, strach, ktorý zasial pán Maxina spolu s našou primátorkou Macháčkovou v našom meste, cítime na každom kroku. Stáva sa nám, že aj dlhoroční priatelia radšej prejdú na druhú stranu cesty, len aby nás náhodou spolu nevideli a nespájali ich s nami,” uviedli. Jedna z nich si dokonca našla pred vchodom do svojho bytu dva ostré náboje a výhražný list. Prípady rieši polícia.

    Obe ženy navštívil aj známy katolícky kňaz a publicista Karol Lovaš. “Nazval som ich hrdinkami z Prievidze. Prečo odvážne? Lebo sa nebáli poukázať na šikanu na pracovisku. Inšpektorát práce v Trenčíne im dal za pravdu. Podľa jeho aktuálneho potvrdenia sú závery o mobbingu, ktorých sa na nich dopúšťal ich šéf, nezvratné,” uviedol.

    Bránenie automaticky vinného

    Primátorka Macháčková však protokol inšpektorátu práce odmieta a dokonca tvrdí, že inšpektorát prekročil svoje kompetencie.

    ParlamentnéListy.sk preto oslovili aj Macháčkovú, ktorá kauzu vysvetľuje takto. “Celý tento prípad vnímam v súvislosti s problémami, ktoré malo mesto Prievidza v spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo, kde nás doktor Maxina zastupoval. Vždy hájil záujmy mesta a dožadoval sa informácií, na ktoré mesto malo nárok a ktoré tieto pracovníčky odmietli dať,” vysvetľuje a konštatuje, že išlo o prípad ešte z roku 2013.

    “Celá táto kauza sa otvorila v roku 2015, tesne pred parlamentnými voľbami a myslím si, že ten dôvod, prečo bola otvorená, nie je tá téma samotnej šikany tých žien, o ktorej som presvedčená, že sa pán zástupca nedopustil, ale je to téma boja o vplyv v spoločnosti Prievidzské tepelné hospodárstvo,” obhajuje svojho podriadeného.

    Ako ďalej pre ParlamentnéListy.sk povedala, jednu z tých dám si vraj mala ako primátorka mesta pozvať na vysvetlenie týchto problémov. Podľa jej slov ale dotknutá pani na výzvu nereagovala.

    Na otázku, či voči viceprimátorovi Maxinovi vyvodí politickú a personálnu zodpovednosť, odpovedala, že si “počká až na ukončenie vyšetrovania prípadu”, ktorý dnes majú vo svojich rukách už aj orgány činné v trestnom konaní. Prisľúbila však, že ak aj polícia, prípadne súd potvrdia obvinenia voči viceprimátorovi, Maxina bude mať problém.

    Podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Nicholsonová však pred časom v súvislosti s týmto prípadom upozornila, že v prípade šikany je dôkazné bremeno otočené a na obvineného sa pred súdom automaticky hľadí ako na vinného a on musí dokazovať svoju nevinu.

    Odstúpi? Osobnosti v tom majú jasno

    Téma šikany na pracovisku naštvala nielen politikov, osobnosti spoločenského života, ale aj aktivistov za ľudské práva a pridávajú sa k výzve prezidenta Andreja Kisku a toto nám povedali.

    “Vzhľadom na závery inšpektorátu práce v Trenčíne zastávam názor, že v tomto prípade šlo o mobing alebo bossing vo vzťahu k zamestnancom. S ľútosťou musím skonštatotvať, že na Slovensku nejde o trestný čin. V iných krajinách EÚ, napr. vo Francúzsku by sa takéto konanie mohlo považovať aj za trestný čin. Ide o konanie, ktoré je v rozpore s dobrými mravmi, ktoré narúša dôstojnosť zamestnanca. Ide o zaobchádzanie, ktoré je namierené proti ľudskej dôstojnosti, zasahuje teda na miesta, ktoré sú najcitlivejšie a každý človek má právo na svoju ochranu,” hovorí pre PL.sk Monika Jankovská, štátna tajomníčka Ministerstva spravodivosti SR.

    Servítku pred ústa si neberie ani obľúbená herečka a členka činohry SND Zdena Studenková a povedala nám. “Som absolútne proti všetkému, čo sa i len trošku podobá šikane. Myslím si, že napriek všetkému sú aj dnes v 21. storočí ženy vždy až na druhom mieste za mužmi. Mal by sa nastaviť tvrdší právny systém, aby sa takéto prípady nestávali.”

    Dopĺňa ju aj Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka NR SR zo strany Sloboda a Solidarita: “Takíto muži nemajú čo robiť v riadiacich funkciach, kde majú možnosť liečiť si vlastné komplexy na podriadených. Jeho správanie je o to podlejšie, že si vyberá ženy pár rokov pred dôchodkom, vo veku, keď patria k znevýhodneným uchádzačom o prácu a narába s ich zraniteľnosťou. Veľmi sa čudujem poslancom z mestského zastupiteľstva, že takéhoto muža trpia ako viceprimátora mesta, lebo muž, ktorého ľudský, ale aj riadiaci potenciál takto preukázateľne zlyháva, nemá čo robiť v samosprávnej funkcii.”

    Svoje si povedala aj poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer Monika Flašíková-Beňová: “Ja si myslím, že by mal sám odstúpiť, lebo volený politik by mal ísť príkladom všetkým občanom. Ak nechce sám odstúpiť, určite by ho mali odvolať.”

    Ozývajú sa však už aj hlasy priamo z Mestského zastupiteľstva v Prievidzi. Poslanec Michal Dobiáš si myslí, že “pán zástupca primátorky by mal sám zvážiť vyvodenie politickej zodpovednosti a hlavne tej spoločenskej. Jeho meno v poslednom čase výrazne polarizuje Prievidžanov. Myslím si, že už len podozrenia, ktoré boli vznesené a potvrdené v prípade inšpektorátu práce, sú dostatočným dôvodom k sebareflexii.”

    Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv má tiež podobný názor a hovorí pre PL.sk, že “otázka politickej zodpovednosti je vždy na konkrétnej osobe. Vzhľadom na to, že je to citlivá záležitosť, tak by odstúpiť mal. Či je to trestný čin, si kvalifikovať nedovolím, ale z hľadiska spoločenského štandardu by som považoval za vhodné, aby odstúpil.”

    - Reklama -