REPORTÁŽ Ruskí Noční vlci dorazili na Slavín. Neprišli však z Ruska a neboli to ani Rusi. Zväčša

    0
    Noční vlci na Slavíne (Autor: lb)

    Na Slavín dnes dorazil kontroverzný ruský motorkársky gang Noční vlci, ktorý v súčasnosti riadi Alexander Zaldostanov, priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina. Klub sa označuje za apolitickú organizáciu, aktívne však podporuje Vladimira Putina a je s ním v kontakte. Noční vlci majú približne päťtisíc členov.

    Nočných vlkov čakali v stredu v dopoludňajších hodinách zástupcovia ruského veľvyslanectva a desiatky Slovákov, medzi nimi aj slovenský expremiér, exminister a predseda Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský. Zakladateľ KDH odôvodnil svoju očakávanú prítomnosť nasledovne: „Je mi sympatické, že pripomínajú víťazstvo Rusov a, samozrejme, aj iných národov Sovietskeho zväzu, a že rozbíjajú politickú korektnosť.“ Čarnogurský ozrejmil, že za politicky nekorektné považuje pripomínať si ruské víťazstvo spôsobom, ako to robia práve Noční vlci.

    Príchod Nočných vlkov na Slavín

    Čarnogurského už tradične sprevádzal podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Suleiman. „Bol som tu aj minulý rok, myslím si, že akúkoľvek formu, ktorá nám dokáže pripomenúť koniec druhej svetovej vojny a víťazstvo nad fašizmom, treba podporovať,“ konštatoval s tým, že fašizmus je vidieť už aj v slovenskom parlamente.

    Slovenskí vlci z Brna

    Motorkári odštartovali už v piatok v Moskve. Na bielorusko-poľských hraniciach ich však Poliaci nevpustili, časť Nočných vlkov preto dorazila do Bratislavy letecky a motorky si zapožičali. Skupina, ktorá dorazila na Slavín, si však najskôr spravila zastávku v Brne, odkiaľ dnes prišla na Slovensko. „V Česku sme nemali žiadne problémy, zato v Poľsku áno,“ povedal novinárom vodca motorkárskej kolóny Andrej Bobrovskij.

    Motorkárov vítali krátko po 10. hodine desiatky Slovákov so slovenskými a ruskými vlajkami či nápismi Stop fašizmu v EÚ, Stop extrémizmu a korporatívnemu fašizmu v EÚ, Stop USA Army a Nechceme vojská a základne NATO na území Slovenskej republiky. Väčšina z asi 50 motorkárov však neboli Rusi, ale Slováci, ktorí sa k skupine pripojili až po príchode na Slovensko. Nie všetkým slovenským motorkárom však bolo do reči. „Veľa vyzvedáte,“ odpovedal motorkár z Brezna, ktorý nechcel prezradiť svoje meno.

    Zhovorčivejší bol motorkár Matúš Alexa, ktorý prezradil, že od decembra existuje slovenská odnož klubu Noční vlci, pričom má zatiaľ asi 15 členov. Podľa jeho slov však majú už okolo 200 čakateľov. S Rusmi je Alexa v úzkom kontakte. „Každé dva týždne chodím do Moskvy,“ povedal.

    Vlci a ženy

    Viacerí motorkári boli zase Rusmi žijúcimi v zahraničí. „Žijem v Nemecku. Prišiel som na motorke do Moskvy a odtiaľ sme vyrazili do Berlína,“ prezradil nočný vlk Alexander. Iní pochádzali z Poľska alebo Kazachstanu. „Prišli sme sem, aby sme podporili našich bratov motocyklistov, stretli sme sa s nimi v Poľsku,“ konštatovali poľské motorkárky, ktoré boli jedinými ženami v skupine. Na otázku ParlamentnýchListov.sk, či im neprekáža pravidlo Nočných vlkov, podľa ktorého sa ženy nemôžu stať ich členmi, reagovali Poľky s rehotom: „My máme svoje kluby a môžeme podporovať Nočných vlkov. Mohli sme sa k nim pripojiť. To je v poriadku, že je to iba mužský klub. Ženy všetko kazia.“

    Motorkárov privítali chlebom a soľou za účasti ruského veľvyslanca Alexeja Leonidoviča Fedotova. „Je to medzinárodná akcia, ktorá vychádza zo srdca, a ktorú neorganizuje nijaká vláda alebo vládne štruktúry. To je dôležité. Na Slovensku to má veľkú podporu,“ konštatoval po príchode motorkárov Fedotov.

    „Chcem poďakovať slovenskému národu za jeho otvorenosť, za jeho dušu, za to, ako ste nás tu prijali… Na tomto mieste ležia tisíce vojakov, ktorí dali svoje životy… Dnes sa my, vnuci a pravnuci víťazov chceme pokloniť tomuto veľkému víťazstvu vojakov,“ konštatoval líder skupiny Nočných vlkov po tom, ako motorkári položili vence k pamätníku.

    Chabá účasť

    Niektorí Slováci, ktorí prišli motorkárov privítať už po druhý raz, sa pritom sťažovali, že účasť bola nižšia ako vlani. „Je tu oveľa menej ľudí, s*rú na všetko,“ sťažoval sa revolučne naladený pán v maskáčoch, ktorý tvrdil, že „všetko sa to tu do niekoľkých rokov rozpadne, závisí však len od toho, či to skončí v krvi“. Ďalší ľudia si zobrali na mušku prítomné médiá. „Sorošovi zapredanci, vy tu čo robíte, zase budete vysielať somariny,“ vyriekol postarší účastník podujatia.

    Na Slovensku by mali Noční vlci zostať do piatku, potom budú pokračovať v ceste do Berlína. Podujatie sa zaobišlo bez incidentov.

    - Reklama -