Rastislav Blaško: Bude zo slovenského parlamentu materská škôlka, ZOO alebo maštaľ?

0
Simona Petrík (Autor: SITA)

Ako každá matka novonarodeného dieťaťa má v dobe prvých mesiacov svojho dieťaťa predstavu, ako každá žena samozrejme, že jej dieťa je najdôležitejšie na svete. A keďže u nej sa bijú jej politické ambície a materstvo, chce, aby sme všetci tolerovali túto jej osobnú križovatku. Chce, aby si mohla nosiť svoje dieťa do rokovacej sály parlamentu počas zasadnutia. Ešte aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová, ktorá bude tiež čoskoro rodiť, sa jej zastala a vyšla s názorom, že dieťa patrí k matke.

Áno, dieťa patrí k matke. Ale rokovacia sála parlamentu nie je súkromný byt, či dom. Je to rokovacia sála, kde (sic hádajúci sa poslanci a poslankyne) je v prvom rade rokovacím miestom pre volených zástupcov voličov. A dieťa samozrejme, nie je zástupcom voličov.

Ak chce mať poslankyňa Petrík svoje dieťa so sebou do parlamentu, mala by si zabezpečiť opatrovanie v budove parlamentu. Nie je pre ňu problém odskočiť si, ak jej zaznie odkaz na mobil alebo pager, že treba prísť. Dokonca nemusí byť v rokovacej sále, pretože zvuky z rokovacej sály sú prenášané do celej budovy parlamentu.

Predstavte si, že sedíte v parlamente a poslankyňa Petrík alebo Nicholsonová sa tam hrá so svojím dieťaťom, ono plače, tíši ho, prebaľuje, dojčí.  Všetkým tým  bude rozptyľovať ostatných poslancov a rušiť zasadnutie. Myslíte, že tí ostatní poslanci budú mať vhodné prostredie na prácu, keď budú musieť brať ohľad na to, že v rokovacej sále je niekoľkomesačné dieťa? Bude predsedajúci  stále napomínať poslankyňu, aby utíšila svoje plačúce dieťa, lebo poslankyňa chce byť na zasadnutí, argumentujúc, že dieťa musí byť s matkou? Je to normálne?

To je taká salámová metóda novodobých rozbíjačov morálky a pravidiel. Najprv sa schváli, že do parlamentu si môžu poslanci vodiť deti.  Potom niekto príde, že tam chce mať svojho psíka, mačičku, vtáčika alebo dokonca krokodýla, niekto bude chcieť svojho hada alebo koňa. Najprv bude z parlamentu materská škola, potom ZOO alebo dokonca maštaľ? Náš parlament prechádza dlhodobou degradáciou v rôznych smeroch, ale takúto dehonestáciu parlamentu, kam volíme svojich zástupcov, je útokom nielen na národnú integritu, hrdosť a česť, ale aj budúce zneuctenie štátnych symbolov (už Matovič pred pár rokmi začal lepením zneucťujúcej nálepky Gorily v podobe štátneho znaku na budovu parlamentu).  Za naivným konaním jednej poslankyne-matky by prišli takéto ďalšie dopady a dôsledky. To si naozaj vo svojej sebeckej a hormonálnej zaslepenosti neuvedomuje?

Zastávam taký názor, že pani poslankyňa by mala čerpať materskú dovolenku, naplno sa venovať svojmu dieťaťu a politickú kariéru by mala nechať na neskoršie obdobie (pamätáte na film Baby Boom s Diane Keaton?). Rovnako tak aj v prípade Lucie Nicholsonovej, ktorú to ešte len čaká, alebo akejkoľvek ženy. V prvých mesiacoch, roku, dvoch, deti najviac potrebujú svoje matky pri sebe, a nie v politike. Stratený čas už nevrátite, ale v politike sa môžete angažovať aj neskôr. Toto nie je o diskriminácii žien, či rodovej rovnosti. Toto je o pravidlách pre všetkých, bez výnimky. Stačí, že ich niekto nalomí, poruší a s porušovaním sa ide ďalej až k celkovej degradácii a úpadku. 

- Reklama -