Cirkev s odborármi spoločne v šíku za voľnú nedeľu. Všetko vraj nemožno merať len peniazmi

    0
    Staronový predseda KBS Stanislav Zvolenský. (Autor: SITA)

     Vyplýva to zo spoločného komuniké po stretnutí, ktoré dnes poskytla Tlačová kancelária KBS. „Pozývame preto všetkých ľudí dobrej vôle k úsiliu budovať solidárnejšiu spoločnosť, založenú na väčšej ohľaduplnosti k ľudskej dôstojnosti a rodinnému životu,“ uvádza sa v komuniké.

    V posledných rokoch možno podľa Zvolenského a Kollára na Slovensku vnímať prehlbovanie rozdielov medzi bohatými a chudobnými. „Aj preto pokladáme za potrebné usilovať sa o dosiahnutie väčšej spravodlivosti a solidarity v našej spoločnosti,“ zhodli sa partneri s tým, že všetci zamestnanci si zaslúžia dôstojné zaobchádzanie a spravodlivú mzdu za svoju prácu. Rovnako im však podľa nich treba umožniť, aby mohli viac času prežiť so svojimi najbližšími.

    „I keď si uvedomujeme význam rastu ekonomiky pre spoločenský blahobyt, zároveň konštatujeme, že všetko nemožno merať len peniazmi. Život naplnený medziľudskými vzťahmi sa nedá nahradiť,“ píše sa v komuniké. 

    KBS sa pred parlamentnými voľbami stretla s predstaviteľmi strán, ktoré mali šancu sa dostať do parlamentu. Politikom predložila Desatoro pre lepšie Slovensko. Týka sa rokov 2016 – 2020, teda tohto volebného obdobia, ktoré začalo plynúť po 5. marci. Ôsmym bodom Desatora bolo Obmedzenie nedeľnej práce. Podľa KBS ľudia v produktívnom veku často pracujú viac ako osem hodín a majú málo času na seba, rodinu a rozvíjanie vzťahov.

    „Určenie nedele ako voľného dňa je prejavom kultúry, ktorá má korene v judaizme a kresťanstve a doteraz je spoločnosťou akceptovaná. Sme presvedčení, že na obmedzení nedeľnej práce je možné dohodnúť sa tak s politickými stranami, ako aj s odbormi a ďalšími sociálnymi partnermi,“ napísala KBS v dokumente pred voľbami.

    - Reklama -