Likvidácia Usámu bin Ládina minúta po minúte a priamo na sociálnej sieti, americká tajná služba si to za takúto spomienku poriadne zlízla

    0
    Usáma Bin Ládin. (Autor: pk)

    CIA sa rozhodla osláviť piate výročie likvidácie Usámu bin Ládina tým, že na Twitteri zverejní priebeh celého zásahu proti vodcovi al-Káidy. Podľa reakcií používateľov sociálnej siete však nešlo o najlepší nápad a na tajnú službu sa za jej pokus o nevšednú oslavu nahrnula kritika zo všetkých strán.

    Minúta po minúte

    V snahe usporiadať zaujímavú oslavu akcie proti bin Ládinovi to CIA podľa viacerých používateľov Twittera prehnala, keď oznámila, že chce informovať o priebehu operácie tak, ako sa minúta po minúte stala.

    Na twitterovom účte CIA upozornila prvého mája na to, že bude informovať o udalosti, ako keby sa práve diala. „Aby sme si pripomenuli piate výročie operácie proti Usámovi bin Ládinovi v Abbottabade, budeme o nej twítovať, ako keby sa diala dnes,“ píše sa v oznámení.

    Obamovo dedičstvo

    Nezvyčajné rozhodnutie CIA nie je však žiadnou náhodou, ktorá by mala pobaviť, alebo v tomto prípade skôr popudiť, verejnosť. Podľa denníka The Telegraph ide skôr o to, aby si ľudia pripomenuli likvidáciu strojcu teroristických útokov na newyorské Dvojičky.

    Ak sa pýtate prečo, dôvod je jednoduchý: Barackovi Obamovi sa pomaly, ale isto končí funkčné obdobie v Bielom dome a práve odstránenie bin Ládina je podľa viacerých odborníkov jediný veľký úspech Obamovej administratívy. Práve preto CIA pripravila na Twitteri „oslavu“, v ktorej krok po kroku pripomenula, ako víťazoslávne sa americkému špeciálnemu komandu podarilo odstrániť niekdajšieho šéfa teroristov z al-Káidy.

    Odpor verejnosti

    Podľa CIA bolo zverejnenie sledu udalostí, ktoré predchádzali likvidácii Usámu bin Ládina, cestou, ako Američanom pripomenúť tento úspech Obamovej administratívy v boji proti terorizmu. Používatelia Twittera však zareagovali úplne opačne, ako si tajná služba predstavovala, a na sociálnej sieti sa proti tomuto kroku zdvihla vlna nevídanej kritiky.

    Ľudia jasne odsúdili snahy CIA a poslali Obamovej administratíve aj tajnej službe jasný odkaz. „Nesnažte sa byť cool a robte si svoju robotu,“ odkázal agentom jeden z používateľov sociálnej siete. Našli sa však aj oveľa tvrdšie vyjadrenia, v ktorých ľudia CIA odporúčali, aby prepustila webový tím.

    V tomto prípade však bolo vyjadrenie nespokojnosti s počinom CIA iba hádzaním hrachu o stenu. Napriek odporu a nahnevaným reakciám časti internetovej verejnosti tajná služba pokračovala vo svojom pláne na oživenie úspechu amerického boja proti terorizmu a zverejnila na piate výročie celú akciu proti bin Ládinovi, tak ako sa podľa oficiálnych informácií 1. mája 2011 odohrala.

    Na to, ako americké špeciálne jednotky minútu po minúte postupovali pri likvidácii kedysi najhľadanejšieho teroristu sveta, sa môžete pozrieť s nami. V twítoch CIA nechýba, samozrejme, informácia o začiatku operácie ani fotografie Obamu a jeho najbližších spolupracovníkov, ktorí svorne sledovali priebeh celej akcie.

    Po štarte vrtuľníkov sa špeciálne jednotky zniesli na sídlo Usámu bin Ládina v pakistanskom Abbottabade. Pristáť sa však podarilo len jednému z nich, druhý vrtuľník sa zrútil.

    Samozrejme, nechýba ani fotografia zamysleného Obamu a jeho ustarosteného bezpečnostného štábu. Jeho súčasťou bola aj vtedajšia šéfka americkej diplomacie a nádejná kandidátka na prvú prezidentku USA Hillary Clintonová.

    Necelé dve hodiny po začiatku akcie prichádza do Washingtonu správa od velenia zásahu s informáciou o tom, že Usáma bin Ládin je po smrti. Špeciálna protiteroristická jednotka ho našla na treťom poschodí domu, v ktorom sa ukrýval. Proti zásahu USA sa v tom čase ohradil Pakistan, ktorý považoval americkú akciu za narušenie svojho suverénneho územia.

    Otázniky dodnes vyvoláva to, akým spôsobom sa zbavili tela teroristu. Usáma bin Ládin nemal normálny pohreb, čo USA zdôvodnili tým, že by jeho telo žiadna krajina neprijala na pochovanie. Ďalším dôvodom potom bola snaha zabrániť tomu, aby sa z jeho hrobu stalo posvätné miesto radikálov. Pravda je však taká, že telo vodcu al-Káidy spustili americkí vojaci do Arabského mora len deň po zásahu. Aj preto sa už krátko po akcii začali množiť teórie o tom, že bin Ládin bol mŕtvy dávno predtým, ako USA zasiahli v pakistanskom Abbottabade.

    - Reklama -