Slovenčina ako cudzí jazyk? Kurzy u nás absolvolvovalo takmer 900 cudzincov

    0
    Vlajka Slovenskej repubiky (Autor: SITA)

    Rezort školstva na to centru SAS poskytol štátnu dotáciu 291-tisíc eur. Vyplýva to zo súhrnnej správy o stave a plnení Integračnej politiky Slovenska za rok 2015, ktorej autorom je ministerstvo práce. V stredu 4. mája sa ňou bude zaoberať na svojom rokovaní vláda. Centrum SAS však okrem výučby slovenského jazyka ako cudzieho jazyka poskytuje pre cudzincov aj kurzy interkultúrnej komunikácie, kurz reálie Slovenska a kurzy odbornej komunikácie. Tieto kurzy sa konajú počas celého akademického roka.

    Ďalším vzdelávacím pracoviskom, ktoré vyučuje slovenčinu ako cudzí jazyk, je Centrum ďalšieho vzdelávania UK v Bratislave (CĎV UK). Jazyk vyučuje na všetkých úrovniach, pričom organizuje aj skúšky na testovanie jazykových kompetencií podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky. Vlani sa v CĎV UK vzdelávalo 437 cudzincov, z toho krátkodobé jazykové kurzy absolvovalo 131 študentov a 306 študentov sa zúčastnilo na dlhodobých kurzoch, ktoré trvali päť alebo desať mesiacov. 

    Vzdelávaniu cudzincov sa venuje aj Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a jej Migračné informačné centrum. Vlani poskytovalo cudzincom z tretích krajín žijúcim na Slovensku kurzy sociálnej a kultúrnej orientácie. “Model sociálnej a kultúrnej orientácie bol prepojený s otvorenými kurzami slovenského jazyka a zahŕňal základné témy sociálnej a kultúrnej orientácie, ako napríklad orientácia v meste, základné fakty o Slovensku, slovenské tradície, história, geografia, gastronómia, politický, sociálny, zdravotný a školský systém SR, orientácia na úradoch, v obchodoch a podobne,” píše sa v správe ministerstva práce. Kurzy sociálnej a kultúrnej orientácie absolvovalo v Bratislave a v Košiciach 108 ľudí. 

    Súhrnná správa o integračnej politike za minulý rok však obsahuje aj iné informácie, ako je napríklad nelegálne zamestnávanie cudzincov. Vlani na Slovensku nelegálne pracovalo 27 cudzincov, 13 bolo zamestnaných v Bratislave, štyria v Trnave, šiesti v Nitre, jeden v Žiline a traja v Košiciach. Pochádzali z Číny, Thajska, Južnej Kórey, zo Severnej Kórey, z Pakistanu, Ukrajiny, Vietnamu, Bieloruska, Turecka, Ruska, Mexika a zo Srbska.

    Zamestnávanie cudzincov kontrolovali krajské inšpektoráty práce. Spravili 177 previerok v subjektoch, ktoré zamestnávajú občanov tretích krajín, a teda cudzincov. Pracovníci inšpektorátov skontrolovali 537 ľudí, medzi ktorými boli cudzinci aj Slováci. “Väčšina kontrolovaných cudzincov bola zamestnaná v podnikateľských subjektoch pochádzajúcich z rovnakých štátov ako oni alebo v zahraničných podnikateľských subjektoch,” informuje rezort práce v materiáli.

    - Reklama -