O jedno z najvýznamnejších kresiel na svete sa možno budú uchádzať až dvaja Slováci. Nahradí jeden z nich Pan Ki-muna?

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „S týmto postupom sa iba čakalo na minulotýždňové hlasovanie v NR SR o podpore ministerskej štvorkoalície, čiže aby Lajčák bol kandidátom novej vlády, ktorej parlament vyslovil dôveru,“ poznamenal pre Pravdu.sk nemenovaný zdroj zo Smeru.

    Ak minister zahraničných vecí oznámi svoju kandidatúru, o funkciu šéfa OSN sa bude uchádzať spolu desať ľudí. O najdôležitejšie kreslo v Organizácii Spojených národov sa uchádza až sedem zástupcov z východnej Európy. Do povedomia sa dostávajú aj hlasy, ktoré hovoria, že by sa šéfkou OSN mala stať žena. Ako píše Pravda.sk, na kandidátke sú štyri ženy, z toho tri sú Východoeurópanky. Ide o Bulharku Irinu Bokovovú, Moldavčanku Nataliu Ghermanovú, Chorvátku Vesnu Pusičovú a Novozélanďanku Helen Clarkovú.

    O Lajčákovej šanci uspieť v kandidatúre a nahradiť tak na pozícii terajšieho šéfa Pan Ki-muna hovorí aj zahraničnopolitický analytik Dariusz Kalan. „Je pravda, že spomedzi krajín V4 chce navrhnúť vlastného kandidáta len Slovensko. To znamená, že aj Poľsko by mohlo prípadne podporiť Lajčáka, keď berieme do úvahy otvorenosť súčasnej vlády smerom k V4,“ povedal Kalan. Podľa odborníka sa ale môže stať aj to, že Poľsko podporí na post šéfa OSN Bulharku Irinu Bokovovú, nakoľko Varšava si zakladá na nestálom členovi Bezpečnostnej Rady OSN na roky 2018 až 2019, v ktorom súperí so Sofiou.

    Slovensko možno postaví do boja o kreslo dvoch kandidátov. Exminister zahraničných vecí Ján Kubiš na nedávnej konferencii GLOBSEC, ktorá sa konala v Bratislave, povedal, že stále uvažuje o kandidatúre na šéfa OSN.


     

    - Reklama -