Príšerný prípad z Talianska, ktorý otriasol aj pápežom Františkom

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    V Talianskom mestečku Caivano neďaleko Neapola v júni 2014 zomrelo po páde z balkóna šesťročné dievčatko Fortuna Loffredová. Pitva ukázala, že dievča pred smrťou sexuálne zneužívali. Talianska polícia v súvislosti s jej smrťou zatkla 44-ročného Raimonda Caputa. Podľa polície dievča po znásilnení zabil, lebo sa bál, že ho udá.

    Násilník, ktorý bol sused Fortuninej rodiny, už sedí vo väzení pre zneužívanie svojej trojročnej dcéry. Podľa ANSA je v súvislosti so zneužívaním Caputovej dcéry obvinená aj jej matka. Pár bol podľa vyšetrovateľov súčasťou gangu pedofilov.

    Fortunina matka Domenica Guardatová sa pre médiá už v minulosti vyjadrila, že zo smrti svojej dcéry od začiatku podozrievala pedofilný pár. Raimonda podľa jej slov nikdy nestretla, ale s jeho priateľkou už hovorila. „Je to chorá osoba a o tom všetkom dokonca vedela aj jej matka,“ vyhlásila žena, ktorá stratila dcéru. Guardatová je frustrovaná aj z reakcie blízkeho susedstva. „Dúfala som, že aspoň po tom všetkom mi niekto niečo povie, objíme ma, nič sa však nestalo. Vždy sa o tom mlčalo,“ povedala Guardatová.

    Hlavný vyšetrovateľ prípadu Domenico Airoma má k tomu podobné stanovisko. „Dospelí v okolí vyšetrovaniu bránili. Zlom nastal, až keď polícii pomohli samotné deti,“ povedal Airoma a dodal, že obrat nastal po výpovediach troch detí zadržanej ženy. Dospelí v okolí podľa jeho slov „sprisahanecky mlčali a boli ľahostajní na základe tichej dohody“. Neapolská polícia pre túto atmosféru ticha prípad vyšetrovala až dva roky.

    Napriek tomu, že okolie mlčalo, pápež František sa k prípadu verejne vyjadril. Po aprílových novinkách v prípade podľa Reuters vyhlásil, že zatknutí pedofili si zaslúžia nemilosrdný trest. „Je to tragédia. Zneužívanie maloletých nesmieme tolerovať,“ povedal pápež v nedeľu na Námestí Svätého Petra vo Vatikáne a dodal, že dospelí by mali maloletých ochraňovať.  

    - Reklama -