V KĽDR im už doslova šibe. Pre zjazd vládnej strany zakázali pohreby a svadby

    0
    Propagandistický plagát (Autor: ReproFoto: youtube/??? ??)

    Výnos o zákaze svadieb a pohrebov v Pchjongjangu vydalo druhé oddelenie ministerstva verejnej bezpečnosti KĽDR, tvrdia juhokórejské médiá citujúce vládne zdroje v Soule. Zdrojom znepokojenia úradov KĽDR by totiž v období pred zjazdom a počas neho mohlo byť akékoľvek verejné zhromaždenie.
    Severokórejský režim okrem toho pozastavil aj vydávanie cestovných povolení, ktoré musí mať každý Severokórejčan, ak chce cestovať v rámci krajiny. Návšteva hlavného mesta bude v najbližších dňoch prakticky nemožná. Metropolu údajne museli opustiť aj všetci cezpoľní, ktorí tam pracujú alebo prišli na služobnú cestu.

    Juhokórejské zdroje tiež informovali o posilnení kontrol v doprave, v podnikoch, ako aj v domácnostiach. Kontroly vykonávajú agenti tajnej polície, ktorí vraj oveľa častejšie pristupujú k napomínaniu občanov za nevhodné konanie alebo priestupky.
    Podľa juhokórejských médií vedenie KĽDR už v polovici februára tohto roku spustilo 70 dní trvajúcu kampaň, ktorá zakazuje cestovanie a pohyb po vonku po 22.00 h miestneho času.

    Spomínaný zjazd KSP sa začne 6. mája a bude prvým od roku 1980. Očakáva sa, že zjazd oficiálne schváli politiku vodcu Kim Čong-una zameranú na ekonomický rast a súčasne aj na budovanie jadrového arzenálu, na ktoré súčasné vedenie krajiny kladie veľký dôraz.

    Časť politických analytikov predpokladá, že Kim na zjazde vystúpi s vyhlásením, že Severná Kórea patrí do klubu jadrových mocností. Severokórejské vedenie totiž 6. januára oznámilo, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku miniaturizovaného vodíkového jadrového programu.

    Denník Sunday Times napísal, že Kim Čong-un, ktorý sa moci ujal v roku 2011 po smrti svojho otca Kim Čong-ila, sa síce vzdal vyhrotenej protiamerickej rétoriky, ale na druhej strane preukázal svoju schopnosť vydierať – napr. zadržiavaním amerických občanov a prísnymi rozsudkami nad nimi.

    - Reklama -