Prvomájové demonštrácie v Berlíne a Hamburgu poznačili násilnosti

    0
    Demonštrácia v Nemecku (Autor: SITA)

    V Hamburgu polícia rozohnala demonštračný sprievod aj s použitím vodných diel. V Berlíne policajní príslušníci zadržali v dave jednotlivých výtržníkov, čím sa situácia upokojila. Viacero ľudí vrátane najmenej troch policajtov utrpelo zranenia, informovala tlačová agentúra DPA.

    V berlínskej štvrti Kreuzberg sa podľa polície k demonštrácii ľavicových radikálov pridalo okolo 13 000 ľudí. Organizátori hovorili o 20 000 účastníkoch. Niekoľko tisíc sčasti v čiernom oblečených ľudí pri pochode prešlo cez miesto konania prvomájovej kultúrnej akcie Myfest. Polícia im síce tadiaľ prejsť zakázala, napokon však nezasiahla.

    K násiliu došlo po konci demonštrácie, keď účastníci, prevažne v čiernom, zaútočili na policajtov kameňmi a fľašami. Polícia rýchlo zasiahla a zadržala viacero útočníkov. Medzi výtržníkmi boli podľa správ aj opití turisti.

    Hovorca berlínskej polície napriek tomu vyjadril spokojnosť s priebehom dňa. Prvý máj v Berlíne bol totiž dlhé roky synonymom násilia a v tejto súvislosti je bilancia najnovšej demonštrácie ľavicových extrémistov pozitívna. Festival Myfest za účasti niekoľko desaťtisíc ľudí nijako nenarušili a prebehol úplne pokojne.

    V Hamburgu polícia v nedeľu večer rozptýlila akciu ľavicových radikálov po tom, ako účastníci pochodu opakovane hádzali petardy, svetlice a fľaše.

    Bezpečnostné sily nasadili aj vodné delá. Na demonštrácii sa podľa odhadov polície zúčastnilo približne 1 900 ľudí. Policajti zadržali viacero mladých ľudí, ktorí mali pri sebe podomácky vyrobenú pyrotechniku. Na jej bezpečný odvoz privolali policajných špecialistov.

    - Reklama -