Francúzske prezidentské voľby už o rok. Kto sa nasťahuje do Elyzejského paláca

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Socialistickej strane po prepade popularity súčasného prezidenta Hollanda hrozí v najbližších voľbách značný ústup z mocenských pozícií, informuje komentár v Denníku N. Z opačnej strany sme svedkami rastu podpory krajne pravicového Národného frontu a je pravdepodobné, že sa do druhého kola prezidentskej voľby dostane predsedníčka strany Marine Le Penová. Podľa komentára má však Le Penová limit niekde na úrovni tretiny voličov, za ktorý sa pravdepodobne nedostane.

    Do volebného súboja môžu zasiahnuť dvaja politici. Z pravice Alain Juppé, niekdajší premiér počas prezidentovania Jacquesa Chiraca, a na strane socialistov populárny minister hospodárstva Emmanuel Macron. Výskumy ukazujú, že Juppého podpora je pozoruhodne stabilná a Macronova podpora prekvapujúco vysoká. Je ľahké z toho vyvodiť, že významná väčšina francúzskych voličov by ich volila oboch: rozumného, skúseného a váženého človeka Juppého za prezidenta a jeho oveľa mladšieho kolegu Macrona za predsedu vlády,“ je uvedené v komentári denníka N.

    Myšlienka veľkej koalície však vo Francúzsku neprichádza do úvahy. Macron by mohol voličov odrádzať jeho nízkym vekom len 38 rokov a skutočnosťou, že za ním nestojí socialistická stranícka mašinéria. Juppé zas môže pôsobiť na voličov odmerane, napriek tomu je to harcovník, ktorý pôsobí v politike desaťročia. Vyzerá to tak, že budúcoročný súboj o post prezidenta Francúzska bude ešte zaujímavý.

    - Reklama -