Úradom v Nemecku prekáža jedna strana, ktorá je vraj príliš proti utečencom. A tak sa ju chystajú natvrdo zakázať

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Národnodemokratická strana vznikla v roku 1964 a pred niekoľkými rokmi už jeden pokus postaviť ju mimo zákon prebehol. Vtedy sa nakoniec súd priklonil na stranu NPD a tá mohla vo svojej činnosti naďalej pokračovať. Teraz sa bude súd znova zaoberať tým istým krokom. Je to veľmi radikálna strana. Nepriamo vyznávajú násilie a rasizmus. Ich ideológia ohrozuje politickú kultúru v našej krajine. Ak by naďalej šírili svoje myšlienky, mohli by zničiť náš politický systém,“ vyhlásil politológ a expert na krajnú pravicu Hajo Funke.

    O zákaz formálne požiadala súd v Karlsruhe horná komora nemeckého parlamentu. Ako dôvod uviedla skutočnosť, že NPD je rasistická, antisemitská a ohrozuje demokraciu v krajine. Súd žiadosti vyhovel a 1. mája sa začne trojdňové pojednávanie. Ako uvádza The Washington Times, NPD vystupňovala zastrašovanie svojich politických oponentov najmä v dôsledku utečeneckej vlny. Posledné dva roky opäť ukázali, čoho je NPD schopná. Podnecuje k nenávistným činom. Násilie voči osobám a podpaľačské útoky smerované na utečenecké centrá sú dôsledkom týchto aktivít,“ uviedol prezident Spolkovej rady Sanislaw Tillich.

    Násilie iniciované krajne pravicovými silami je v Nemecku na vzostupe. Ako nedávno uviedol berlínsky denník Tagesspiegel, polícia za minulý rok eviduje 921 násilných prípadov, ktoré má na svedomí krajne pravicová alebo neonacistická scéna,“ píše americký denník a dodáva, že toto číslo je v porovnaní s rokom 2014 dvojnásobné. V nemenej varovnom tóne The Washington Times spomína hnutie PEGIDA a jeho lídra Lutza Bachmanna, ktorý sa tento mesiac pre podobné obvinenia postavil pred súd v Drážďanoch.

    Vo výpočte krajne pravicových strán“ pôsobiacich v Nemecku nemôže podľa denníka chýbať ani Alternative für Deutschland (AfD), ktorá v spolkových voľbách minulý mesiac výrazne uspela. AfD je euroskeptická strana, ale v názore na to, akú prísnu líniu zaujať vo vzťahu k migračnej kríze, nie je jednotná,“ konštatuje sa v článku.

    V závere denník cituje podpredsedu NPD Franka Schwerdta, ktorý rezolútne odmieta tvrdenie, že Národnodemokratická strana šíri nenávisť a násilie. Snaha zakázať činnosť našej strany je politicky motivovaná. Malo by nám byť predsa umožnené mať na prisťahovaleckú politiku iný názor ako vláda. Sme v princípe proti zakazovaniu akýchkoľvek politických strán. Niečo také vždy vzbudzuje podozrenie, že politický establishment sa chystá zbaviť svojej politickej konkurencie,“ vyhlásil Schwerdt.   

    - Reklama -