Útok davu na parlament v Bagdade.Takto to nakoniec dopadlo

    0
    Stúpenci šiitského duchovného Muktadu as-Sadra pred parlamentom v Bagdade (Autor: SITA)

    Napätie v tzv. Zelenej zóne vyvolala situácia v parlamente, ktorý mal včera schvaľovať kandidatúry piatich prívržencov šiitského vodcu Muktadu as-Sadra do funkcií ministrov. Sadr chce, aby premiér Hajdar Abádí nahradil súčasných ministrov technokratmi bez straníckej príslušnosti. Vplyvné parlamentné strany však tento plán blokujú už niekoľko týždňov. Na dnes naplánované hlasovanie bolo znova odložené – tentoraz na budúci týždeň, pretože poslanci sa nezišli v dostatočnom počte.

    Sadrovi stúpenci, už aj tak rozhnevaní nečinnosťou vlády, následne prenikli do Zelenej zóny a pokúsili sa obsadiť parlament. Úrady v dôsledku tejto krízy vyhlásili mimoriadnu situáciu a vojenské velenie mesta prešlo do režimu plnej bojovej pohotovosti. Samotný Muktada as-Sadr vyzval svojich prívržencov, aby zachovali pokoj.

    Podvečer sa situácia v meste upokojila a premiér Abádí vydal vyhlásenie, že bezpečnostné zložky majú situáciu pod kontrolou. Vyzval protestujúcich, aby “demonštrovali pokojne bez poškodzovania majetku štátnych inštitúcií”. Včerajšie udalosti v bagdadskej Zelenej zóne boli najzávažnejším prípadom eskalácie zo strany Sadrových stúpencov, ktorí sa v snahe presadiť rozsiahle politické reformy zamerané na boj s korupciou a plytvaním doteraz obmedzovali na nenásilné demonštrácie. Prienik protivládnych demonštrantov do stráženej vládnej a diplomatickej štvrte a útok na parlament vyvolal hlboké znepokojenie Pomocnej misie OSN v Iraku (UNAMI), ktorej hlavný štáb tiež sídli v Zelenej zóne.

    - Reklama -