Rusi s tým neprestanú, tvrdí o provokácii poľský minister

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Poľský minister obrany Antoni Macierewicz sa vyjadril pre televíziu TVN 24, že pred samitom NATO vo Varšave bude Poľsko čeliť viacerým provokáciám zo strany Ruska, aby sa navodila atmosféra neistoty okolo Poľska, informujú Aktuality.sk. Počas samitu by sa malo riešiť posilnenie pozícií aliancie na území jej východoeurópskych členov v záujme odstrašenia agresie z Východu.

    Podľa Marcierewicza je objem posilnenia aliančnej prítomnosti otázny. Minister poukázal aj na bezprecedentnú provokáciu voči USA, keď ruské vojenské stíhačky preleteli len deväť metrov od amerického torpédoborca. USA vnímali akciu ako veľmi arogantný počin.

    „V období pred samitom NATO a jeho prelomovým rozhodnutím o poľskej bezpečnosti čelíme pokusom destabilizovať situáciu v Poľsku, ktoré je v skutočnosti stabilné. Sme však pripravení odolávať provokačným krokom,“ prinášajú vyhlásenie ministra Aktuality. Poľsko-ruská averzia je historickým javom. Najčastejšie sa spomína incident s vyvraždením poľskej elity v lese pri Katyni počas druhej svetovej vojny. Rusko zas označuje Poliakov za nevďačníkov, ktorí nevedia oceniť oslobodenie Červenou armádou na konci tohto najkrvavejšieho konfliktu v dejinách.

    - Reklama -