Tvrdo zakročia proti šíriteľom nenávisti, Nóri už majú plné zuby radikálnych islamistov

    0
    Imám Noredine Mamoun z mešity z mestečka Meaux (Autor: Jan Rychetský)
    Ministerka Sylvi Listhaugová v stredu oznámila, že jej rezort sa bude veľmi vážne zaoberať sprísnením pravidiel udeľovania povolenia na vstup do Nórska alebo na pobyt. Podľa nórskej verzie portálu Local ide o reakciu úradov na konanie saláfistickej organizácie Islam Net, ktorá do krajiny pozvala niekoľko veľmi kontroverzných osobností radikálneho islamu. 
     
    „Je neakceptovateľné, aby náboženská organizácia v Nórsku pozývala do krajiny ľudí, ktorí podkopávajú nórske hodnoty,“ uviedla Listhaugová pre nórsky portál Aftenposten.  
     
    Nórsky rezort spravodlivosti nechce podľa ministerky zasahovať do práv ľudí na slobodu vyjadrovania, ale snaží sa iba upozorniť a zvládnuť počet radikálnych islamských skupín, ktoré v krajine vznikajú. Práve tieto organizácie totiž podľa Listhaugovej vytvárajú asociálne správanie sa moslimov, ktorí sa nechajú ovplyvniť napríklad na kázňach radikálnych imámov. 
     
    Všetkých ľudí „šíriacich nenávisť“ budú v Nórsku monitorovať a táto legislatíva sa má týkať najmä islamských duchovných, ktorí sa vo svojich kázňach snažia podkopávať európske hodnoty. 
     
    Podobne sa k tomuto problému stavia aj Dánsko, ktoré skopírovalo plány nórskeho ministerstva spravodlivosti. Dánsky návrh ide ešte ďalej a počíta so zostavením zoznamu ľudí, ktorým bude zakázané vstúpiť do krajiny. 
     
    - Reklama -