Návšteva Osvienčimu nestačí. Treba poznať i to, čo k nemu viedlo. Židovské múzeum reaguje na iniciatívu poslancov

    0
    Nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime (Autor: SITA)

    “Tým, že budú chodiť študenti do Auschwitzu, uvidia výsledok javov, ktoré sme opísali. Vynechá sa však proces, ktorý ku konečnému riešeniu, t.j. zabíjaniu viedol. Pre našu spoločnosť je dôležité, aby študenti, ale aj dospelí ľudia pochopili postupnosť javov a uvedomili si, kam až môžu viesť kroky krajnej pravice. Aj z toho dôvodu je otvorenie Múzea holokaustu v Seredi prínosom,” upozorňuje SNM – Múzeum židovskej kultúry, pod ktoré Múzeum holokaustu v Seredi patrí.

    Opoziční poslanci s výnimkou ĽS NS sa minulý týždeň vo štvrtok 21. apríla obrátili na vládu so žiadosťou, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradila povinnú návštevu koncentračného tábora Osvienčim. “Žiadame, aby na túto aktivitu vláda vyčlenila finančné prostriedky,“ napísali opoziční poslanci strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina vo výzve kabinetu.

    Okamžité zavedenie takého opatrenia považujú opozičné strany s výnimkou ĽS NS za potrebné pre nárast fašizmu a extrémizmu, hlavne medzi mladými ľuďmi na Slovensku. “Je potrebné voči tomuto problému okamžite zakročiť a je nutné začať poznaním histórie a prevenciou. Prevencia je najľahší, najjednoduchší a najlacnejší spôsob, ako predchádzať extrémizmu,“ argumentujú. Opoziční zákonodarcovia bez ĽS NS sú presvedčení, že takéto opatrenie, ktoré umožní žiakom stredných škôl vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku.

    Minister školstva Peter Plavčan privítal iniciatívu opozičných poslancov, aby do štátnych vzdelávacích programov na strednej škole bola zaradená aj návšteva koncentračných táborov. “Už v programovom vyhlásení vlády sa uvádza potreba cielenej prevencie intolerancie, násilia, extrémizmu vo všetkých podobách. Je potrebné, aby sa využili všetky možnosti na využívanie hodnotového a zážitkového vzdelávania, a to vo všetkých predmetoch,” povedal 21. apríla novinárom. Podľa ministra je potrebné, aby deti vedeli rozoznať, čo je správne a čo nie. “Všetci máme v spoločnosti zodpovednosť za to, aby deti rozumeli, čo sa okolo nás deje.

    Musia sa do toho zapojiť nielen školy, ale aj rodičia i médiá,“ konštatoval. Ak sa návšteva koncentračných táborov dostane do vzdelávacieho programu, jej financovanie pôjde štandardnou formou v rámci rozpočtu. Minister na to nechce využiť peniaze z lyžiarskych zájazdov, lebo sú podľa neho pre deti dôležité všetky mimoškolské aktivity. Plavčan sa bude usilovať, aby sa návštevy do vzdelávacích programov dostali od začiatku budúceho školského roka.

    Múzeum holokaustu v Seredi je prvým múzeom venovaným holokaustu na Slovensku a patrí do siete múzeí Slovenského národného múzea, konkrétne pod SNM – Múzeum židovskej kultúry (MŽK). Múzeum otvorili tento rok 26. januára v Seredi v areáli bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas druhej svetovej vojny v ňom bolo väznených približne 16-tisíc židov. Múzeum sa stále buduje, doteraz sa obnovili prevažne zo zdrojov Regionálneho operačného programu (ROP) dva z piatich barakov, tretí by sa mohol otvoriť toto leto. Dokončenie múzea je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020.

    V časti Kultúrna politika sa konkrétne vláda zaväzuje, že “dokončí výstavbu Múzea holokaustu v Seredi ako inštitúcie s potenciálom vzdelávania a výchovy proti všetkým formám neznášanlivosti, násilia a extrémizmu”. Na Slovensku boli počas 2. svetovej vojny tri pracovné tábory pre židov – v Novákoch, Seredi a vo Vyhniach. Jediný dodnes dochovaný areál aj s budovami je v Seredi. Seredský tábor sa v septembri 1944 premenil na koncentračný. Objekty a areál bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi vyhlásili v roku 2009 za národnú kultúrnu pamiatku.

    - Reklama -