Otrasné čísla. U susedov viac ako deväťtisíc mŕtvych. Má to na svedomí vojna

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    Zástupca generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Tayé-Brook Zerihoun na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vo štvrtok oznámil, že celkový počet obetí konfliktu od jeho začiatku v apríli 2014 momentálne dosahuje 30 729, z toho 9 333 zabitých a 21 396 zranených ľudí.

    Najnovšie obete si podľa neho vyžiadalo ostreľovanie zo stredy 27. apríla, pri ktorom prišli v obci Olenivka pri Donecku o život najmenej štyria civilisti a najmenej osem ďalších ľudí utrpelo zranenia.

    Zerihoun konštatoval, že boje na východe Ukrajiny sa v uplynulých týždňoch vystupňovali na úroveň, akú nezaznamenali od augusta 2014, keď boli najintenzívnejšie. Etiópsky diplomat v službách svetovej organizácie preto vyzval všetky strany na zastavenie nepriateľských akcií. Kritizoval zároveň obe strany konfliktu, že bránia v prístupe medzinárodnej monitorovacej misii zriadenej na základe dohody o prímerí z Minska z februára 2015.

    Štvrtkové zasadnutie BR OSN bolo prvým od decembra minulého roka, na ktorom sa rada venovala situácii v Donbase, a to na žiadosť Ukrajiny, ktorá je v súčasnosti jej nestálym členom.

    Na schôdzi sa zástupcovia Ruska a Ukrajiny opätovne vzájomne obviňovali z toho, kto nesie vinu za eskaláciu násilností. Podľa agentúry DPA väčšina členov rady odsúdila Rusko za pokračujúcu podporu separatistov v Donbase a vyjadrila znepokojenie nad rastúcim počtom porušovaní prímeria.

    - Reklama -