Demokratizácia Iraku otvorila dvere teroristom zo semeniska ISIS Líbye, tvrdí ruský generál

    0
    USA a Rusko. (Autor: Reprofoto: Youtube/GETchan)

    Počas dlhotrvajúcich vojenských intervencií v arabských krajinách za posledné dve dekády USA dosiahli len to, že v oblasti sa rozšíril terorizmus. Tvrdí to ruský generál Valery Gerasimov.

    „Okupácia Iraku a ´demokratizácia´ tejto krajiny spôsobili najmä to, že zvrhnuté politické elity a armáda sformovali jadro ISIS,“ vyhlásil na bezpečnostnej konferencii v Moskve. Podľa neho USA spravili rovnaké chyby aj počas zvrhnutia Muammara Kaddáfího v Líbyi. „Líbya už ako štát prakticky neexistuje, stalo sa z nej semenisko pre ISIS a ostatné teroristické krajiny,“ cituje generála ruská RT. Gerasimov tiež dodal, že utečenecká kríza v Európe je práve dôsledkom destabilizácie arabských krajín.

    Na konferencii vystúpil aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Vyhlásil, že západní lídri by mali zmeniť svoje správanie. Podľa neho by mali v prvom rade prestať podporovať teroristické skupiny, ktoré bojujú proti ich politickým rivalom. „Boj s terorizmom je cesta plná prekážok. Západ by si mal urobiť domácu úlohu a zastaviť akcie, ktoré ničia tento región,“ vyhlásil Lavrov. „Používanie teroristov ako nástrojov na získavanie politického vplyvu je neakceptovateľné,“ dodal ruský minister zahraničných vecí.  

    Vyhlásenia priniesla ruská RT v čase, keď čelí stále stúpajúcej kritike odporcov. Portál je kritizovaný pre prepojenie s Kremľom, no jeho vedenie sa tomuto obvineniu bráni. Pred Vianocami dokonca urobili video, v ktorom sa ich kritikom vysmievajú a parodujú názory, podľa ktorých ich dotujú z kremeľského bankového účtu.

    Viac si môžete prečítať TU.

    - Reklama -