Už sa nestavajú ploty, ale rovno múry. Riziko terorizmu je ďalej neúnosné

    0
    Vizualizácia hraničného múru so strážnou vežou (Autor: ReproFoto: youtube/NTV Kenya)

    Keňa potvrdila svoj zámer postaviť na hranici so Somálskom múr. Ochranná pohraničná stena má vyrásť na 700-kilometrovom úseku, ktorý krajiny delí. Africká krajina plánuje ochrannú bariéru postaviť do konca tohto roka. Miestna vláda sa k tomuto kroku odhodlala po zúfalom boji so somálskymi teroristami, ktorí ohrozujú životy obyvateľov najmä pohraničných území. Podľa keňského tajomníka štátneho kabinetu Josepha Nkaisseryho má múr slúžiť ako obrana pred teroristickými útokmi somálskej skupiny al-Shabab.

    Odporcovia, medzi ktorých patrí aj somálska vláda či niekoľko lokálnych klanov žijúcich v oblasti, tvrdia, že Keňa sa snaží zabrániť slobodnému pohybu ľudí. Nkaissery však toto tvrdenie poprel a vyhlásil, že múr má obmedzovať len nelegálny prechod teroristov. Pri ich útokoch zahynulo od roku 2012 viac ako 400 Keňanov. „Múr nám pomôže sledovať pohyb ľudí patriacich k al-Shabab alebo k iným teroristickým skupinám. Nie je v našom záujme obmedzovať pohyb ostatných ľudí. Pri boji s terorizmom, ktorý negatívne ovplyvnil obe naše krajiny, je potrebná vzájomná spolupráca,“ cituje Nkaisseryho defensenews.com.

    Hraničné pásmo má byť široké desať metrov, múr postavia z pevného betónu a bude omotaný ostnatým drôtom. Pri múre plánuje Keňa postaviť aj elektrický plot a priekopy. Každý niekoľkokilometrový úsek bude obsahovať aj strážne veže s kamerovým systémom monitorujúcim danú časť múru. Hraničné priechody sa budú nachádzať v piatich mestách. Celý projekt plne financuje keňská vláda.  

    - Reklama -