Sú teroristi hrozbou pre jadrové elektrárne? Aj to padlo pri spomienkach na Černobyľ

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „Bola to najväčšia jadrová havária v dejinách, zrejme väčšia ako japonská Fukušima,“ podotkol Bříza k celej havárii. V čase, keď sa udalosť stala, dochádzalo podľa neho k utajovaniu a skresľovaniu informácií.

    „Strach, obavu som mal, než som sa začal zaujímať o jadrové zbrane a jadrovú energetiku. Obava vo mne významne poklesla. S väčším množstvom informácií, ktoré mám, si myslím, že nehrozí nejaké väčšie ohrozenie,“ podotkol. Bříza mal v čase havárie Černobyľu osem rokov.

    Podľa neho nás Černobyľ v súčasnosti nijako významne neohrozuje. Ako následne dodal, čo sa deje v jadre reaktora, aká je tam teplota, to dnes nedokáže nikto povedať. Jednou z príčin nehody Černobyľu bola podľa Břízu chybná konštrukcia reaktora a tiež experiment, ktorý sa v jadrovej elektrárni uskutočňoval.

    „Aby bola zóna v okolí Černobyľu obývateľná, to bude minimálne ešte jedno storočie trvať,“ podotkol Bříza.

    Ako ďalej Bříza uviedol, české jadrové elektrárne sú bezpečné, preto sa ľudia nemusia obávať žiadneho podobného výbuchu ako v Černobyle či vo Fukušime. Žiadne havárie sa podľa experta nedajú v súčasnosti ani ututlať.

    Báť sa teroristických útokov na jadrové elektrárne sa podľa Břízu nemusíme. „Ale byť v strehu, áno,“ poznamenal. Podľa neho sú totiž jadrové elektrárne dobre chránené a konštruované tak, aby vydržali napríklad aj náraz veľkého dopravného lietadla. Navyše, jadrové elektrárne sú chránené bezletovou zónou.

    Oveľa závažnejšia je podľa jeho slov špinavá bomba. „Obávam sa, že špinavú bombu niekto zrekonštruuje a naša generácia sa dožije toho, že ju aj použije. Princípom špinavej bomby je rozprášiť do ovzdušia čo najviac látok v zmysle toho žiarenia. Nie je to jadrová bomba,“ uviedol na záver Bříza.

    - Reklama -