Besnenie militantov v irackom Mosule. Odniesli si to kresťania

    0
    Zničený most pred mestom Mosul v Iraku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Teroristi z takzvaného Islamského štátu žiadne vyhlásenie o zničení kostola v Mosule nevydali a zatiaľ preto nie je možné overiť pravosť informácií, na ktoré sa odvoláva aj denník The Telegraph na svojom webe.

    Kresťanské chrámy sa stali terčom deštrukcie zo strany militantných islamistov už pred dvomi rokmi, keď sa ozbrojenci z IS zmocnili mesta Mosul a od vtedy ho majú ešte stále pod kontrolou. Dominikánsky kostol s hodinovou vežou, ktorú sponzorovala manželka cisára Napoleóna III., údajne v pondelok podmínovali a vyhodili do vzduchu.

    Mosul je pritom iracké mesto, ktoré v minulosti predstavovalo najmultikultúrnejšie centrum krajiny. Žili tam spoločne sunitskí moslimovia, kresťania, šabakovia, Arabi, Kurdi, Asýrčania, Arméni a Turkméni, aj keď spolužitie nebolo vždy bezproblémové. V čase spojeneckej invázie z roku 2003 do Iraku stálo v Mosule viac ako 40 kresťanských kostolov a kláštorov. Niektoré však boli zničené alebo poškodené ešte pred príchodom Islamského štátu, ktorý sa snaží vymazať všetky pozostatky kresťanstva na obsadenom území.

    Práve v Mosule sa iracké jednotky militantov z takzvaného Islamského štátu snažia odolávať neutíchajúcim útokom irackej armády v spolupráci s jednotkami Kurdov, ktoré pomaly, ale isto oslobodzujú okolie mesta spod nadvlády teroristov a chcú ich vyhnať z mesta, ktoré okupujú od júna 2014.

    - Reklama -