Páni, toto je nacizmus. VIDEO od kotlebovca Magáta, venované poslancom Poliačikovi a Blahovi

    0
    Marián Magát na proteste proti islamizácii a americkému imperializmu (2015) (Autor: Peter Števkov)

    Na paškál si Magát vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook aj na kanáli YouTube vzal poslanca vládneho Smeru Ľuboša Blahu a jeho kolegu z SaS Martina Poliačika. Obom chcel kandidát kotlebovcov s číslom 88 (Magát však nie je členom strany) uštedriť lekciu dejín druhej svetovej vojny a vysvetliť im, akú sú vraj pravé príčiny vypuknutia najväčšieho ozbrojeného konfliktu dvadsiateho storočia. Parlamentným Listom sa podarilo získať aj reakciu oboch dotknutých poslancov.

    Je to nímand…

    „Pán Blaha, to je taký nímand, ktorý sedí v parlamente za Smer – solídna demencia, mňa, Mariána Mišúna a Mariana Kotlebu stále berie do svojich marxistických úst. Okrem jeho najväčšieho vzdelania z dejín, čo je dejepis piateho až deviateho ročníka na základnej škole, a kníh od Marxa a podobných vyšinutých bláznov,“ vraví Magát v úvodných minútach videa a pohoršuje sa nad tým, že Blaha si dovoľuje nazývať kotlebovcov nacistami.

    V úvode tvrdí, že ani budovy, ktoré dnes stoja v nacistickom vyhladzovacom tábore v poľskom Osvienčime, nie sú v pôvodnej podobe a mnohé tam pribudli, zatiaľ čo iné úplne zmizli a nikdy ich nezrekonštruovali tak ako baraky, z ktorých je dnes múzeum holokaustu. „Takže posielajte ľudí do divadielka, vlastne svoje deti,“ spochybňuje Magát autentickosť súčasného stavu koncentračného tábora tretej ríše v Osvienčime.

    Popletený neonacista

    Na to, čo hovoria na Magátovu snahu vzdelať poslancov o dejinách druhej svetovej vojny, sme sa spýtali oboch poslancov, ktorým video adresoval. Podľa Ľuboša Blahu zo Smeru svedčia Magátove vyjadrenia o povahe strany Mariana Kotlebu. „Názory extrémistu Magáta, ktorý patrí medzi tých najextrémnejších politikov Ľudovej strany Naše Slovensko, sú len dôkazom toho, že táto strana je extrémne pravicová, fašistická. Magát je otvoreným obhajovateľom Hitlera a navyše zľahčuje nacistickú tretiu ríšu aj takýmito rôznymi pseudohistorickými úvahami,“ povedal Blaha pre Parlamentné Listy.

    To, že sa mu Magát snaží dávať na Facebooku lekcie z histórie druhej svetovej vojny, berie Blaha ako vzťah medzi „popleteným neonacistom“ a človekom, ktorý mu môže vysvetliť, že sa hlboko mýli.

    „Pravdou je, že nacistický režim, a to nemôže nikto spochybniť, mal rasovú ideológiu, na základe ktorej vraždil milióny ľudí vrátane Židov, Slovanov a predpokladám, že by zavraždil aj samotného pána Magáta, keby ďalej existoval, takže pán Magát môže vďačiť Slovenskému národnému povstaniu, ruským vojakom a ďalším našim osloboditeľom za to, že fašizmus tu už ďalej nie je,“ dodal.

    Blaha tvrdí, že uvažovanie slovenských ľudákov je rozporuplné a Magát by si mal uvedomiť, že podporou hitlerovskej ideológie podporuje aj vlastnú likvidáciu, čo je podľa neho úplný paradox slovenských neonacistov. „Je to len krásny dôkaz toho, že Kotleba sa darmo hrá na ‚cukríčka‘, ktorý nemá s fašizmom nič spoločné, keď má na kandidátke ľudí, ako je Magát, ktorý otvorene obhajuje nacizmus a tretiu ríšu, alebo Rogela, ktorý vo svojich piesňach v kapele Smrť Židom spieval texty typu: ‚Rozpáľme pece a zostane len dym‘,“ uzavrel Blaha s tým, že je ochotný venovať sa neonacistom len do tej miery, aby ich prevychoval.

    Nepravdivé dejiny?

    Magát vo svojom videu čerpá z viacerých nie nemeckých zdrojov, ktoré sa dajú jednoducho vyhľadať na internete, a tvrdí, že to, čo sa píše v oficiálnych historických prameňoch, nie je z 90 percent pravda, ale napriek tomu vyhlasuje, že sa nechce zastávať Hitlera ani nacistickej tretej ríše. „Ja sa tu nebudem zastávať Hitlera, Nemecka ani nič také. Budem sa snažiť o pravdivé vylíčenie tých dejinných udalostí, ktoré sa diali, a prečo Nemecko a nemecký nacizmus, ako sa tomu vraví, pritom je to nemecký národný socializmus, tak nenávidia demokrati, bankári a Židia,“ tvrdí Magát.

    Nenávisť voči nacizmu alebo, ak chcete, nemeckému národnému socializmu však podľa Magáta nepramení z genocídy židovského obyvateľstva. „Nie je to kvôli holokaustu a tak ďalej, na to zabudnite. Kvôli tomu sa vojna neviedla, tam sa vojna viedla z úplne iných príčin a iných dôvodov,“ vysvetľuje vo videu.

    Magátova knižnica

    Magát predstavuje vo videu aj svoje obľúbené knihy, medzi ktorými vedie dielo Moje prebudenie od Davida Dukea, ktorého kritici považujú za najznámejšieho amerického rasistu a antisemitu. Dvojkou v Magátovom čitateľskom rebríčku je kniha Svena Andersa Hedina Nemecko a svetový mier.

    Sven Hedin svoje dielo napísal v roku 1937 a Magát si myslí, že kto si knihu prečíta, tak pochopí, prečo došlo k vojne. „Aby sme si vyjasnili, kto to Sven Anders Hedin bol, že to nebol nejaký nímand, ako je Blaha a Poliačik, bol to skutočný objaviteľ a cestopisec.“

    Hedin však vo svojej knihe, ktorú Magát tak ospevuje, píše aj o tom, ako Židov vyštvali z vedeckých miest a dosadili tam Nemcov, čo autor považoval za veľkú škodu pre Nemecko, pretože Židia posunuli nemeckú vedu vpred. „To si až tak nemyslím, pretože keď dosadili svojich ľudí, tak Nemecko sa pohlo viac ako 30 rokov v technike pred spojencami,“ hovorí Magát.

    Marián Magát priznáva, že zaujímavý na Hedinovi je aj jeho židovský pôvod. Napriek tomu, že bol Žid, mal ako jeden z mála ľudí dovolenie byť v blízkosti Hitlera. „Už teraz sa vyvracia to, že by Hitlerove Nemecko bolo nepriaznivo naklonené Židom, to vôbec nie je pravda, pretože v nemeckej armáde bojovalo vyše 150-tisíc Židov a medzi nimi rôzni vrchní dôstojníci a velitelia,“ tvrdí Magát.

    Práca pre prokuratúru?

    Na snahy Mariána Magáta poučiť poslancov o vojnových dejinách Nemecka reagoval okrem Ľuboša Blahu aj druhý poslanec, ktorého Magát označil za nímanda, a tým je Martin Poliačik z SaS. „Ja na pána Magáta nemám dôvod reagovať, ale určite by na to video mala reagovať generálna prokuratúra a ak je tam akýkoľvek náznak porušenia platných zákonov, napríklad, čo sa týka popierania holokaustu, tak by mala z vlastnej vôle okamžite začať trestné stíhanie,“ povedal Poliačik pre Parlamentné Listy.

    „Je povinnosťou každého, kto vie, že dochádza k porušeniu zákona, oznámiť to orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedla generálna prokuratúra na našu otázku, či sa Magátovým vyjadrením zo sociálnej siete už zoberá.

    - Reklama -