Rozširovanie NATO sa skončilo. Viac už Rusko dráždiť nemôžeme, pripúšťa americký diplomat

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    NATO sa v súčasnosti nebude ďalej rozširovať, uviedol v piatok veľvyslanec USA pre Severoatlantickú alianciu Douglas Lute, čím zrejme sklamal nejedného žiadateľa o členstvo, vrátane Gruzínska a balkánskych krajín.

    Aliancia je podľa neho na rázcestí a stojí pred ňou nejedna výzva, ktorá by mohla byť ešte väčšia ako samotná studená vojna. Dôležité však je, aby nedošlo ku kríze v Rusku.

    „Prakticky povedané, nemyslím si, že existuje nejaký priestor pre ďalšie rozširovanie NATO v nasledujúcich niekoľkých rokoch, možno aj dlhšie,“ povedal Lute počas konferencie v Londýne.

    „Myslím si, že Rusko hrá dôležitú úlohu v strategickom prostredí a to zabráni v ďalšom šírení NATO,“ priznal a dodal, že ak človek pristúpi na skutočnosť, že Rusko je vnútorne slabé a čelí kríze, nemá zmysel naň ďalej tlačiť a urýchliť jeho úpadok.

    K poslednému rozšíreniu Aliancie došlo v roku 2008, keď bola prizvaná Čierna Hora. Odvtedy dostalo niekoľko krajín len sľuby o možnom členstve, nakoniec však k ničomu nedošlo, keďže ďalšie rozšírenie musí schváliť všetkých 28 členov.

    „Nie je možné, aby sme v blízkej budúcnosti dosiahli konsenzus pri prijatí … Gruzínska alebo Ukrajiny,“ dodal Lute.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -