Český premiér navštívil vojakov v Afganistane. Utajovane. Povedal aj niečo, čo zrejme nečakali

    0
    Český premiér Bohuslav Sobotka (Autor: SITA)

    Približne 30 českých leteckých inštruktorov už osem rokov cvičí afganských pilotov vrtuľníkov na okraji kábulského letiska. Českí inštruktori uviedli, že vidia obrovský pokrok u svojich žiakov, ktorých dnes pokladajú skôr za kolegov. 

    Major Radek M., ktorý cvičí pilotov vrtuľníkov dopravnej verzie Mi-17 aj bojovej verzie Mi-24, bol v Afganistane už štyrikrát. Tento rok má na starosti celú výcvikovú misiu a velí aj inštruktorom z USA, Slovenska a Chorvátska.

    Za celé roky vycvičili českí inštruktori desiatky pilotov. Najprv ich učili lietať a v súčasnosti už len dolaďujú detaily v bojovom výcviku. Afganci už dokážu urobiť údržbu vrtuľníkov, misie lepšie plánujú aj uskutočňujú – personál je kvalitnejší a vie sám rozhodovať, dodal major. 

    Vycvičení piloti lietajú v najrizikovejších oblastiach, napríklad v provinciách Helmand a Kundúz, kde sa často strieľa. Zásobujú tam malé základne, na ktoré sa nedá dostať autom kvôli zlým cestám alebo militantnému hnutiu Taliban – dnes však už aj kvôli extrémistom z takzvaného Islamského štátu (IS). 

    Premiér Sobotka v nedeľu na stretnutí s vojakmi povedal, že na nich počúva chválu zo všetkých strán. Ocenil ich afganský prezident aj premiér, s ktorými Sobotka hovoril. Podľa jeho slov Česko nie je krajina, ktorá uteká z boja, a preto vláda navrhuje, aby ČR pomáhala v Afganistane rovnako intenzívne aj nasledujúce dva roky. 

    Sobotka na Twitteri napísal, že vojaci v Afganistane odvádzajú potrebnú, tvrdú a nebezpečnú prácu. “Som rád, že som im mohol osobne poďakovať.” Vojakov navštívil takisto náčelník generálneho štábu Josef Bečvář. Povedal, že vojaci – vrátane 160-člennej strážnej roty na najväčšej afganskej základni v Baghráme – majú neľahkú úlohu, a to najmä teraz, keď Taliban a ďalší militanti vyhlásili jarnú ofenzívu. Strážna rota na Baghráme pomáha pri zaisťovaní bezpečnosti tejto základne, pripomenul dnes server Novinky.cz.

    - Reklama -