USA vyšlú do Sýrie ďalších 250 vojakov. Pôjdu do boja proti IS

    0
    Barack Obama prechádza pomedzi čestnú stráž, po príchode na letisko v Hannoveri (Autor: SITA)

    Podrobnosti tohto zámeru spresnia dnes v nemeckom Hannoveri, kde šéf Bieleho domu ukončí svoju týždňovú zámorskú cestu, uviedli nemenovaní americkí činitelia. Obama pristúpil k tomuto rozhodnutiu po odporučení svojich vrchných vojenských poradcov, že sa tým prispeje k oslabeniu a postupnej likvidácii IS.

    Jednou z hlavných úloh posilnenej americkej misie bude získať väčšie množstvo sunitov pre ťaženie po boku kurdských jednotiek na severovýchode Sýrie. Tieto sily budú potrebné pri zaistení komunít s arabskou väčšinou v meste Rakka, ktoré je baštou radikálov. Medzi 250 americkými posilami budú i členovia špeciálnych oddielov.

    Americký minister obrany Ashton Carter vyhlásil minulý týždeň, že USA vyšlú aj do Iraku dodatočných 217 vojakov, ktorí budú irackej armáde pomáhať v boji proti IS. Tento kontingent bude tiež zahŕňať príslušníkov špeciálnych síl a zvýši tak pozemnú prítomnosť amerických vojakov v krajine na celkovo 4087.

    Islamský štát, známy aj pod akronymom Dáiš či skratkami ISIS a ISIL, má v područí mesto Mosul v Iraku a mesto Rakka v Sýrii, pričom predstavuje značnú hrozbu aj v zahraničí. Dôkazom je jeho prihlásenie sa k rozsiahlym koordinovaným teroristickým útokom, ku ktorým došlo vlani v novembri v Paríži a v marci v Bruseli.

    - Reklama -