Proti kritike hrošia koža, odporúča Tusk Erdoganovi

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Bývalý poľský premiér Donald Tusk, ktorý v súčasnosti predsedá samitom EÚ, navštívil utečenecký tábor Gaziantep pri sýrskych hraniciach spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a rozprávali sa o politike tureckého prezidenta Erdogana, informuje agentúra Reuters. Tusk povedal, že sloboda je stálou témou jeho rozhovorov s tureckými predstaviteľmi, s ktorými sa mu podarilo vyrokovať dohodu o navracaní všetkých nelegálnych migrantov, ktorí sa dostali na pevninu Grécka, do Turecka.

    Tusk hľadá paralelu v tom, že on sám bol v osemdesiatych rokoch väznený pre kritiku komunistickej strany podobne, ako skončil vo väzení Erdogan v roku 1999 za kritiku vtedajších tureckých lídrov. Prokurátori pritom v Turecku začali viac ako 1800 vyšetrovaní vo veci kritiky tureckého prezidenta. Cieľom sú hlavne novinári, humoristi a niekedy dokonca aj malé deti.

    Tusk Erdoganovi odporúčal: „Ako politik som nadobudol ´hrošiu kožu´, neočakávam, že ma média budú chváliť, práve naopak. Hranica medzi kritikou, urážkou a ponížením je pritom veľmi tenká. Deň, keď by sa politici rozhodli, kde má končiť sloboda slova, by bol posledným dňom slobody slova, nezáleží, či v Európe, Turecku, Afrike, Rusku, alebo kdekoľvek,“ oznámil Tusk v narážke na politiku tureckého prezidenta.

    - Reklama -