Bezpečnosť a obrana nesmú byť na okraji záujmu, vyhlásil Galko. Ticho nezostal ani pri ministrovi obrany. Aké slová padli na jeho adresu?

    0
    Ľubomír Galko (Autor: SITA)

    “Oceňujem, že po rokoch sa  opäť koná podujatie tohto typu a som príjemne prekvapený vysokou účasťou. Aj to je dôkazom, že bezpečnosť a obrana sú stále dôležitejšou súčasťou slovenskej a európskej politiky a nesmú byť na okraji záujmu,” povedal Galko, ktorý pri tejto príležitosti vyzdvihol konštruktívny prístup nového ministra obrany Petra Gajdoša.

    “Jeho postoj, ktorý predstavil v úvodnom príhovore, je pre mňa nádejou na nastolenie účinných riešení na ministerstve obrany, otvorenosť voči vojenskej i civilnej komunite a potvrdením transatlantického smerovania, ktoré bolo deklarované tento týždeň v programovom vyhlásení vlády,” povedal Galko.

    Slovenská obranná a bezpečnostná komunita právom očakáva pozitívne zmeny v tejto oblasti a je dôležité, aby sa plány nového ministra pretavili do konkrétnych krokov. “Prvá príležitosť príde už o pár týždňov na summite NATO vo Varšave, kde musí Slovensko deklarovať jasný a silný postoj v súvislosti so súčasnými hrozbami z rôznych oblastí sveta,” pripomenul Galko.

    Zároveň určil dve najväčšie výzvy, ktoré navzájom súvisia. “Prvou je udržanie rastu obranného rozpočtu smerom k splneniu záväzku zo summitu vo Walese – 1,6% HDP na obranu do roku 2020. Druhým je pokračovanie modernizačných projektov,” opisuje Galko a dodáva, že podmienkou je nastavenie férových a transparentných podmienok a dôsledné zváženie priorít a možností.  
                  
    “Ostatné štáty V4 oveľa viac zapájajú predstaviteľov obranného priemyslu. Toto je cesta – spolupracovať bez spochybňovania voľnej konkurencie v rámci EÚ a NATO. Verím, že Slovensko si vezme príklad. Bude si to vyžadovať úsilie nás všetkých – poslancov aj mimovládnej sféry a som rád, že s novým pánom ministrom máme v tomto rovnaký postoj. Ako predstaviteľ najsilnejšej parlamentnej opozičnej strany deklarujem pripravenosť na korektnú spoluprácu,” uzavrel Galko.

    - Reklama -