Profesor sa nepozdával islamistom. A tak zobrali do rúk mačety

    0
    Ulice bangladéšskej metropoly Dháka (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Akademika A.F.M. Rezáula Karíma Siddíkího, ktorý na univerzite vyučoval angličtinu, napadli včera cestou do práce podobným spôsobom ako pri nedávnych útokoch, keď radikáli vo väčšinovo moslimskom Bangladéši zavraždili viacerých ateistických blogérov. Zástupca policajného komisára Náhídul Islám sa vyjadril, že páchatelia z miesta činu ušli.

    Monitorovacia skupina SITE, ktorá sleduje aktivity džihádistov na internete, informovala, že k dnešnému útoku v Bangladéši sa prihlásila skupina Islamský štát (IS). Žiadne podrobnosti však zatiaľ nie sú známe. Siddíkí je už najmenej štvrtým profesorom univerzity v Rádžšahí, ktorý sa stal za posledné roky obeťou vraždenia pripisovaného islamistickým skupinám. Okrem vyučovania sa venoval vedeniu kultúrneho spolku a spolupracoval na vydávaní literárneho časopisu. Podľa slov jeho brata bol Siddíkí “veľmi tichým a prostým mužom”, ktorý “nemal žiadnych známych nepriateľov”.

    Po najnovšej vražde profesora stovky študentov a učiteľov pochodovali univerzitným areálom v Rádžšahí a zablokovali tamojšiu diaľnicu, pričom požadovali postavenie páchateľov pred súd.

    - Reklama -