Západné sily nehrajú kľúčovú úlohu v boji proti IS a nie sú ani zárukou budúcej stability, myslí si kanadský premiér

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)
    Trudeau je presvedčený, že Západ sa nemusí nutne zapájať do priamych bojov, a odvoláva sa pri tom na podobne riešené konflikty z minulosti. „Boli sme pri viacerých konfliktoch svedkami toho, že západné jednotky neznamenali dlhodobú stabilitu ani riešenie,“ uviedol predseda kanadskej vlády pre portál Rudaw
     
    Podľa Trudeaua je totiž podpora dôležitejšia ako samotná účasť v boji. „Podporovať miestne jednotky, aby si vzali späť svoje územie, je kľúčom k úspechu a to je úloha, ktorú Kanada hrá, hrala aj v minulosti a bude aj v budúcnosti,“ dodal premiér. 
     
    Napriek vyjadreniam predsedu kanadskej vlády je pravda taká, že aj Kanada má svojich vojakov v predných líniách boja proti militantom z takzvaného Islamského štátu. Desiatky členov kanadských špeciálnych jednotiek bojujú v Iraku po boku kurdských pešmergov, ale vláda premiéra Trudeaua tvrdí, že vojaci plnia len poradnú úlohu. 
     
    Kanadské vojenské letectvo navyše poskytuje irackej armáde tréning, poradenské služby a personál na školenie odborníkov aj ubytovacie kapacity a ďalšie zázemie. 
     
    - Reklama -