Zbrane zo Slovenska opäť centrom pozornosti. Po teroristoch mali poslúžiť aj britskej mafii

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Celá transakcia sa uskutočnila legálne. Do júla minulého roka totiž platil starý zákon o nákupe zbraní, pričom podľa neho nebolo bránené cudzincovi v nákupe expanzných zbraní. Takzvané expanzné zbrane sa prerábajú z funkčných zbraní tak, že sa do ich hlavní privaria oceľové kolíky. Vďaka tomu z nich nie je možné strieľať ostrými nábojmi, ale len slepým strelivom. Profesionáli na čiernom trhu však vedia tieto zbrane sfunkčniť tak, aby mohli opäť zabíjať, upresňuje Denník N.

    Zbrane v Partizánskom mali nadobudnúť 25-ročný Harry Shilling a 30-ročný Michael Defraine, členovia britského podsvetia v anglickom meste Kent. Prerobené zbrane zo Slovenska mali držať v rukách aj útočníci na redakciu francúzskeho satirického mesačníka Charlie Hebdo. „Podľa britskej polície si mala dvojica zločincov zbrane zaobstarať niekedy od augusta 2014 do leta 2015 a nechať ich niekde opäť sfunkčniť. V lete minulého roka ich potom autom najprv previezli cez celú Európu do francúzskeho mesta Boulogne, naložili na čln Albernina, ktorý predtým kúpili za 25-tisíc libier, a previezli do Británie,“ vysvetľuje situáciu Denník N. Išlo o dvadsaťdva kalašnikovov AK-47 a deväť samopalov vzoru 61, prezývaných škorpión. Mužov však zadržali policajti, keď kontraband prekladali z člnu do dodávky.

    Celý článok nájdete TU.

    Podľa súčasnej legislatívy už nákup expanzných zbraní nie je taký jednoduchý. Zákonodarcovia reagovali na to, že sa s nimi vo videách prezentovali pravicoví extrémisti. Slováci vlastniaci takéto zbrane to musia nahlásiť na polícii a cudzinci, ktorí by si chceli expanznú zbraň zadovážiť, musia mať špeciálne povolenie, ktorému predchádza preverenie štátnymi orgánmi. „Slovenská polícia po útokoch na Charlie Hebdo, ale aj po parížskych útokoch spolupracovala a naďalej spolupracuje so svojimi partnerskými organizáciami v zahraničí,“ povedal pre Denník N Martin Waidl z policajného prezídia.

    - Reklama -