Ak by premiér pre chorobu odstúpil, padne aj vláda, tvrdí ústavný právnik

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)
    V rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ Bárány uviedol, že premiér aj predseda parlamentu majú v prípade práceneschopnosti svojich jasne určených zástupcov. „U predsedu vlády je to podpredseda vlády a u predsedu parlamentu sú to podpredsedovia parlamentu,“ povedal. Stanovený nie je ani limit, ktorý by určoval, ako dlho môžu funkcie predsedov vlády a parlamentu zastávať ich zástupcovia. 
     
    V prípade operácií Roberta Fica, ktorý leží v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb, ako aj v prípade predsedu NR SR Andreja Danka, ktorého by mali pre vážne žalúdočné problémy operovať tiež, môže ísť podľa Bárányho o dni či týždne zastupovania ich funkcií.  
     
    V prípade, že by sa Robert Fico rozhodol odstúpiť, nasleduje podľa ústavného právnika jasný scenár.  „Akékoľvek odstúpenie predsedu vlády znamená, že padá aj vláda. Je to výslovne v zákone uvedené,“ uviedol Bárány. 
     
    Ani prípadné odstúpenie premiéra by však podľa Bárányho neznamenalo predčasné voľby. „Ak padne vláda takto, prezident poverí iného človeka zo strany zostavením vlády. Môže sa potom programovo a stranícky pokračovať a programové vyhlásenie by malo formu jednej vety, že sa bude pokračovať v programovom vyhlásení predchádzajúcej vlády,“ dodal. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -