Predĺžená ruka Ankary siaha do Európy. Turecko chce mať svojich občanov pod kontrolou aj v cudzine a vyzýva ich, aby udali kritikov prezidenta

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)
    Turecké zastupiteľstvo v holandskom Rotterdame rozposlalo Turkom žijúcim v Holandsku, ale aj tamojším mimovládnym organizáciám e-mail, ktorý domácich pobúril a šokoval tamojšiu vládu. Vo výzve sa doslova píše, že ak adresáti „dostanú od svojich príbuzných alebo mimovládnych organizácií správy urážajúce prezidenta Erdogana alebo Turecko ako také“, majú to nahlásiť tureckej diplomacii. 

    Lov na nespokojných

    „Chceli by sme vás láskavo požiadať, aby ste nám poslali mená a vyjadrenia, ktoré zverejnili, na  e-mailovú adresu nášho rotterdamského konzulátu,“ bolo v závere e-mailu od tureckej ambasády, ktorý sa objavil aj na sociálnej sieti Twitter, kde vzbudil vlnu kritiky zo strany Turkov žijúcich v Európe. 
     
    Podľa holandského novinára Frederika Geerdinka je celá kampaň, ktorú spustilo turecké zastupiteľstvo v Rotterdame, „namierená proti všetkému, čo sa zdieľa na Facebooku a dokonca aj proti súkromným e-mailom“. Pokusy umlčať kritiku mierenú proti politike Turecka alebo samotného prezidenta Erdogana vyvolali v Holandsku debatu na vládnej úrovni.  

    Prekvapená reakcia 

    „Politici sa obávajú, že vzniká to, čomu sa v Holandsku vraví ‚predĺžená ruka Ankary‘, to znamená, že sa Turecko snaží získať kontrolu nad komunitami svojich občanov. Snažia sa jednoducho ovplyvniť správanie Turkov v Holandsku,“ uviedol Geerdink pre agentúru RT. 
     
    Holandská vláda zostala snahami tureckej diplomacie zaskočená a požaduje od Ankary čo najrýchlejšie vysvetlenie celého incidentu. „Som prekvapený, nie je jasné, čo chce turecká vláda touto akciou dosiahnuť,“ poznamenal premiér Mark Rutte v reakcii na krok tureckej ambasády. Rutte uviedol, že holandský veľvyslanec v Ankare bude požadovať vysvetlenie celej situácie. 

    Šíri sa strach 

    Turci žijúci v Holandsku majú však už teraz obavy povedať, čo si myslia. Holandská kancelária tureckej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) tvrdí, že ju už kontaktovalo niekoľko ľudí, ktorí majú obavy. 
     
    „Ľudia sa boja napríklad už aj preto, že niekedy niečo komentovali na Facebooku alebo Twitteri a teraz sa obávajú vycestovať domov do Turecka na dovolenku, lebo majú strach, aby ich na hraniciach náhodou nezastavili,“ uviedol predseda holandskej kancelárie CHP Axu Ozalp pre holandský denník Volkskrant
     
    Turecký konzulát v Rotterdame sa už snažil celý incident utíšiť tým, že všetko zvalil na jedného z úradníkov zastupiteľstva. Ambasáda v oficiálnom stanovisku uviedla, že konzulárny pracovník pri písaní hromadného e-mailu adresovaného tureckým občanom v Holandsku „nešťastne zvolil slová“, ktoré vraj boli chybne vyložené. 
     
    - Reklama -