Nevytrhávajme najšikovnejšie deti z rómskych osád. Mám iný plán. Nový rómsky splnomocnenec Ábel Ravasz to vidí takto

    0
    Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a generálna riaditeľka sekcie európskych programov Adela Danišková (Autor: MV SR)

    Na margo práce svojho predchodcu Petra Polláka vyjadril súhlasné stanovisko k podpore predškolského vzdelávania. „Táto oblasť bola prioritou pána Polláka a bude aj mojou,“ informuje Pravda.sk. Nestotožňuje sa však s nasmerovaním finančných prostriedkov z Európskej únie, ktorá do roku 2020 vyčlenila 380 miliónov eur pre rómsku komunitu. Tie podľa neho boli zamerané iba na jeden typ obcí s rómskou populáciou – segregované osady v prevažne východnej a severovýchodnej časti Slovenska. Rád by do neho zahrnul aj Gemer, vzhľadom na to, že práve tu je najväčšia nezamestnanosť na Slovensku. Pomôcť môžu aktivačné práce. Aby aj deti videli a budovali si vzťah k práci. „Lebo keď v osade alebo dedine deti nevidia dobré vzory, je to oveľa horšie,“ hovorí.

    Riešenie predškolského vzdelávania a integrácie rómskych obyvateľov nevidí ani v projekte internátnych škôl, pričom jedna taká funguje v Kremnici. Podľa jeho slov netreba z osád vytrhávať najšikovnejšie deti, ale pozdvihnúť celú osadu. „Nemám na mysli, že máme stavať škôlky a školy priamo v osade, lebo to má tiež svoje riziká. Musíme teda nájsť kompromisné riešenie, kde nikoho nevytrhneme z jeho prostredia, ale bude to mať desegregačný efekt,“ vysvetľuje Ravasz.

    Ako najpálčivejšiu otázku vo vzdelávaní rómskych detí vidí tú, že v špeciálnom školstve je priveľa detí a podľa jeho názoru, sú tam niektoré úplne zbytočne. V pláne nemá ani direktívne búranie osád, ale „treba dbať na to, aby sa v nich normalizovali podmienky. A bojovať proti tomu, aby vznikali nové”, poznamenal.

    Pre Pravdu sa Ravasz vyjadril aj k problémom so zdemolovanými novovybudovanými bytmi, ktoré sa im prideľujú. Tvrdí, že dezolátny stav bytov vzniká pre ich náturu a zaužívaný spôsob života, ktorý je odlišný od nášho. Čiastočné riešenie situácie vidí v integrácii Rómov pri výstavbe takýchto obydlí, kde spolupracujú na projektoch s aktivistami. „Keď majú ľudia z miestnej komunity pocit, že tam nie je nejaká vonkajšia intervencia do ich života, ale robia to oni sami, tak sú oveľa lepšie predpoklady, že to nebude zruinované. Vnímajú to viac ako vlastné,” vyjadril sa Ravasz.

    - Reklama -