Toto je vraj najväčší problém Ukrajiny. Prezident Porošenko nech radšej nečíta

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: Hans Štembera)

    Stále väčšie morálne poklesky ukrajinských politických špičiek nie sú podľa Cohena len zradou majdanskej revolúcie, ale aj veľkou fackou americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi. „Práve on sa považuje za vôbec najbližšieho spojenca Ukrajiny zo všetkých západných politikov. Počas svojej nedávnej návštevy Kyjeva však otvorene hovoril o tom, že korupcia rozožiera krajinu ako rakovina a varoval prezidenta Porošenka aj vládu, že majú poslednú šancu na nápravu. V opačnom prípade prídu o medzinárodnú finančnú pomoc.“

    Cohen konštatuje, že Západ prijal celkom správne Ukrajinu za svojho partnera, ktorému podal pomocnú ruku na jeho ceste do Európy. „Ukrajina si túto pomoc zaslúžila, ale teraz treba aplikovať tvrdší prístup. V prvom rade si treba pripustiť, že prezident Porošenko predstavuje problém a nie riešenie. Celý uplynulý rok bránil tomu, aby došlo k odstráneniu skorumpovaného najvyššieho štátneho zástupcu Šokina. Zároveň umožnil zostať v úrade protireformnému Igorovi Kononenkovi. Aktívne bránil v zatknutí ďalších dvoch skorumpovaných štátnych zástupcov,“ kritizuje Cohen.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Podľa Cohena je viac než jasné, že ukrajinský prezident je hlavnou prekážkou v naštartovaní skutočných reforiem. Uznáva však, že Porošenko je demokraticky zvolenou hlavou štátu, a preto naňho treba aspoň zatiaľ vyvíjať tlak a byť v tomto ohľade oveľa priamejší. „Biden a spol. na neho boli v súkromí určite tvrdší ako na verejnosti. Ale to už samo o sebe nestačí. Je najvyšší čas úplne jasne a bez obalu podmieniť ďalšiu pomoc okamžitým naštartovaním reforiem. Vzhľadom na to, ako je Ukrajina od tejto pomoci závislá, je to dosť účinná zbraň,“ myslí si Cohen.

    Ako Cohen uvádza, veľkým problémom Ukrajiny je značne skorumpované súdnictvo. „Len päť percent ľudí dôveruje sudcom. A majú na to oprávnené dôvody. Spustenie reformy justície musí byť jednou z hlavných podmienok pre ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine,“ usudzuje Cohen s tým, že okrem hrozby zastavenia finančnej pomoci treba tlačiť na Porošenka, aby dal priestor aj svojim kritikom. „Pokiaľ nebude vláda načúvať svojim priateľom na Západe, mala by mať na pamäti, že potom bude musieť po vzore svojich predchodcov načúvať svojim občanom,“ upozorňuje Cohen.

    Za dôležité považuje Cohen aj zvýšenie finančnej podpory občianskym organizáciám. „Ako poznamenala ministerka financií Natalja Jaresková, ukrajinskí oligarchovia vedú mediálnu vojnu proti reformátorom. Keby teda aktivisti získali ďalšiu podporu, mohli by týmto dezinformáciám ľahšie čeliť. Viac peňazí od americkej vlády médiám, ako sú Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa, by mohlo tiež pomôcť občianskej spoločnosti vybudovať stále kancelárie vo Washingtone a Bruseli. Došlo by tak k položeniu základov užších vzťahov medzi reformátormi, západnými politikmi a prednými darcami, ako je napríklad MMF,“ dodáva Cohen.

    - Reklama -