Turci v EÚ bez víz? Nespĺňajú vraj ani polovicu podmienok

    0
    Merkelová a Erdogan (Autor: APL)

    Do Turecka v súčasnosti odosielajú naspäť z Grécka migrantov z krajín považovaných za bezpečné a každého takto vráteného utečenca vymenia za jedného Sýrčana z utečeneckého tábora v Turecku. Turecku bolo na oplátku prisľúbené zavedenie bezvízového režimu pre jeho obyvateľov. V súčasnosti však spĺňa len 35 zo 72 podmienok EÚ pre zavedenie bezvízového režimu s krajinou, informuje Reuters.

    Podľa vysokej úradníčky Európskej komisie pre migráciu Marty Cyganovej sa musí výrazne zredukovať 140-tisíc nevybavených žiadostí o azyl v Turecku, rómski obyvatelia Turecka by mali byť lepšie integrovaní a Ankara musí založiť nezávislý orgán pre posudzovanie porušenia ľudských práv v krajine. Turecko tiež musí ponúknuť prístup občanom EÚ na svoj pracovný trh a uznať Cyprus ako člena EÚ, lebo Turecko v súčasnosti považuje za predstaviteľa tohto ostrova Severocyperskú tureckú republiku, secesionistickú entitu nachádzajúcu sa na severe ostrova. Podmienky by pritom mali byť splnené do konca apríla.

    Bezvízový styk 79-miliónového národa s EÚ sa stretáva s vlnou odporu v jednotlivých členských štátoch. Aj keď pre pobyty dlhšie ako tri mesiace budú Turci stále víza potrebovať, niektorí sa obávajú, že sa posilní súčasná moslimská imigrácia, najväčšia od druhej svetovej vojny, o Turkov, ktorí sa budú chcieť spojiť s rodinnými príslušníkmi, ktorých veľký počet už najmä v Nemecku žije.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -